časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dekorativní venkovní svítidla Amandine v Polsku

|


Dekorativní venkovní svítidla Amandine v Polsku

Úspěch společností, které jsou součástí grupo INDAL, je založen na dlouholetých (55 let) zkušenostech z vývoje a výroby technického, průmyslového a dekorativního osvětlení. Díky nim dnes grupo INDAL patří mezi pět nejvýznamnějších evropských výrobců v tomto oboru. Současná pozice zmíněné společnosti je dlouhodobě podporována jednoznačnou orientací na kvalitu (veškerá těla svítidel jsou vyráběna z hliníkových slitin) a kontrolu celého procesu výroby, přičemž mimořádný důraz je kladen na výzkum a vývoj světelné části každého jednotlivého typu svítidla.

Obr. 1. Obr. 2.
Proto také firma garantuje světelné charakteristiky, stupeň krytí IP, míru světelného znečištění a další faktory, které jsou předmětem evropské legislativy a příslušných technických norem. Holding grupo INDAL je ve střední a východní Evropě zastoupen dceřinou společností Indal C&EE s. r. o., která sídlí v Praze a je zde aktivně činná od května 2004. Za rok svého působení stačila založit své obchodní zastoupení ve Varšavě (Polsko) a Budapešti (Maďarsko).

Obr. 1. Svítidlo Amandine
Obr. 2. Svítidlo Amandine, model Orchidée noire (3D vizualizace)

Součástí holdingu grupo INDAL je i francouzská společnost 3e International, tvůrce dekorativního venkovního osvětlení. Uvedená společnost zaujala svými designově atraktivními svítidly mnoho architektů a v letošním roce zásluhou společnosti Indal C&EE pronikla i do Polska. Silnou stránkou 3e International je tedy design, na jehož prosazování je společnost již od založení v roce 1985 postavena. Sblížením se španělským koncernem grupo INDAL se na tom nic nezměnilo. Design je totiž síla, která předvídá a integruje, je to hlavní nástroj, jenž poskytuje možnost odlišit se v ekonomické soutěži. Jelikož však nestačí pouze vymyslet krásné svítidlo, ale je třeba je i vhodně prezentovat, 3e International používá k prezentaci svých výrobků 3D vizualizaci (3D vizualizace: obrázek Amandine, model Orchidee).

Obr. 3. Svítidla Amandine – obchodní centrum Arkadia, Varšava
Obr. 4. Modernizace restaurací McDonald‘s, Varšava

Obr. 3. Obr. 4.

Jedním typem svítidla, který náleží do sortimentu produktů společnosti 3e International, jsou svítidla Amandine. Ta lze vhodně využít k osvětlování rezidenčních ulic, pěších zón, náměstí či parků. Jejich hlavní výhodou, a vůbec výhodou celé škály produktů 3e International, je tzv. systém stavebnice. Svítidla lze na požádání poskládat do různých sestav. Každý zákazník si může vybrat z předem připravených variant nebo z jednotlivých dílců svítidla vytvořit i vlastní model. Amandine je k dispozici v devíti různých variantách. Svítidlo má standardně krytí IP55. Lze je na vyžádání dodat i v elektrické třídě II. Odolnost proti nárazům je IK07. Za materiál těla a krytu svítidla byl zvolen lisovaný hliník. Postranní ramena jsou zhotovena z extrudovaného hliníku. Vrchní krytka je rovněž z hliníku a je vyrobena odstředivým litím. Difuzor je z metakrylátu.

V Polsku byla tato svítidla vybrána pro realizaci tří různých projektů. Největším projektem je Arkadia, největší obchodní centrum ve Varšavě. Bylo otevřeno v říjnu 2004. Plochu o rozloze více než 300 000 m2 osvětlují různé typy svítidel. Více než 200 svítidel Amandine bylo instalováno v blízkém okolí zmíněného centra. Některá z nich byla mírně upravena podle zadání architektů projektu tak, aby splnila jejich speciální vize.

Obr. 5. Použití svítidel Amandine na náměstí Solidarity, Gdaňsk
Obr. 5.

Druhý projekt se svítidly Amandine, jehož realizace byla započata v letošním roce, je modernizace restaurací McDonald’s. V každé z již renovovaných restaurací bylo instalováno dvanáct až patnáct svítidel typu AMANDINE AMA FP D5 MRL s paticí E27, 23 W v černé barvě. Letos budou postupně modernizovány další čtyři restaurace. Zde budou instalována identická svítidla, avšak pokaždé v rozdílném množství. Osvětlení instaluje firma Luxmat, polský obchodní partner společnosti Indal C&EE, dceřinné firmy holdingu grupo INDAL.

Třetím velkým projektem s použitím svítidel Amandine je osvětlení náměstí Solidarity v polském přístavním městě Gdaňsk. Tento projekt je již dokončován. Čeká pouze na slavností oficiální otevření, které se uskuteční 31. srpna t. r. Celkem dvanáct svítidel typu AMANDINE AMA FP D5 MRL 70W HPS PT DIF osvětluje hlavní místo oslav 25. výročí založení Solidarity Trade Union. Instalaci osvětlení tentokrát zajistil jiný partner grupo INDAL, společnost Elbico.

Indal C&EE s. r. o.
Lužná 716/2
166 00 Praha
tel.: 220 105 360-1
fax: 220 105 362
http://www.indal.cz