časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Cup, Vision, iBlock – novinky iGuzziniSirrah

|

číslo 3/2004

Cup, Vision, iBlock – novinky iGuzziniSirrah
Design: Roberto Pamio

Ing. Petr Žák, Ph.D.,
Etna, s. r. o.

Na letošním veletrhu Light+Building 2004 ve Frankfurtu nad Mohanem představila firma iGuzziniSirrah tři nové kolekce interiérových svítidel od italského designéra Roberta Pamia: Cup, Vision a iBlock.

„Sklo je fascinující …, pokud mu porozumíte, umožní vám vytvářet emoce ve větší míře než jiné materiály. Ze skla lze vytvářet předměty tvarů, které vypadají podobně, jakmile se však prosvítí, změní se. Stačí k tomu zdroj světla s malým výkonem. Používám lisované sklo se zdrojem světla umístěným uvnitř …, silné sklo zakrývá světelný zdroj. Ve svých návrzích jsem se snažil zdůraznit prvky, které nesouvisejí s technologickou stránkou. Zaměřil jsme se na kreativní stránku. Tyto tvary vznikly, aby v sobě znovu a znovu promítaly okolní prostor. Nejsou to předměty, které na vás útočí a oslepují vás. Jsou to předměty, kterých si sotva všimnete.„

Roberto Pamio

Obr. 1. Obr. 3.

Cup

Závěsná svítidla Cup jsou vyrobena z tlustostěnného lisovaného skla, zevnitř částečně pískovaného. Použitý materiál umožňuje nastolit příjemnou světelnou atmosféru s měkkými stíny. Zajímavá kombinace tlustostěnného skla s vnitřní pískovanou povrchovou úpravou a umístění i volba světelného zdroje dovolují vytvořit akcentový charakter osvětlení v kombinaci s měkkým, rozptýleným osvětlením, které zajišťuje prosvětlená stěna skleněného krytu. Aretační mechanismus s bezpečnostními pružinami zabraňuje náhodnému uvolnění skla. Kovové části svítidel jsou hliníkové. Svítidla se vyrábějí ve dvou rozměrech CUP 60S, CUP 110S (výška 60/110 mm) a dodávají se v provedení pro halogenové žárovky 50 a 75 W a pro kompaktní zářivky 18 W. Svítidla jsou určena pro osvětlení v restauracích, barech, obchodních prostorách, hotelech a bytech. Vedle závěsných svítidel se vyrábí také provedení polozápustné a verze pro stropní montáž.

Vision

Vision je řada dekorativních podhledových a stropních svítidel s rozptylným krytem z tlustostěnného čirého skla. Spojení svítidel s čelním krytem z lisovaného skla zabraňuje přímému pohledu do světelných zdrojů. To jinak bývá jeden z nepříjemných momentů vyskytujících se u svítidel typu zvaného downlight. Čelní skleněný kryt působí elegantně a vytváří zajímavé dekorační efekty. Svítidla se vyrábějí ve dvou základní velikostech: Vision 120, Vision 270 (průměr 120, resp. 270 mm). Lze je osadit halogenovými reflektorovými žárovkami 50 W, halogenovými žárovkami 25, 60 a 75 W, kompaktními zářivkami 2 × 26 W nebo kruhovými zářivkami 22 W. Svítidla pro kompaktní zářivky 2 × 26 W se dodávají též s modulem pro nouzový provoz. Řada zápustných svítidel Vision zahrnuje také „mini-provedení“, jež je určeno pro orientační a poziční osvětlení komunikací v interiérech. Tyto verze mohou být ve čtvercovém, obdélníkovém i kruhovém tvaru a v několika rozměrech. Popisovaná svítidla jsou charakteristická skleněným čelním krytem bez vnějšího rámečku. Díky tomuto detailu jsou mimořádně elegantní. Je možné je osadit halogenovými žárovkami 10, 25 W, kompaktními zářivkami 7 W, kruhovými zářivkami 7 W (Micro Lynx) a LED 1 W.

Obr. 2.

iBlock

Řada iBlock zahrnuje svítidla s přísně geometrickým uspořádáním, jehož základem je skleněný rámeček. Protože je rámeček částečně čirý a částečně matný, působí i při velké tloušťce odlehčeným dojmem. Světelný zdroj je opatřen válcovým krytem, který zlepšuje rozptyl světleného toku a zamezuje možnému oslnění, způsobené přímým pohledem do světelného zdroje.

Svou jednoduchostí a čistotou tvaru jsou zmíněná svítidla vhodná zejména pro osvětlení obytných prostor. Skleněný rozptylný kryt je vyroben z průsvitného tlustostěnného skla, které je zevnitř pískované. Hliníková konstrukce je po stranách zakončena koncovkami z termoplastu. Svítidla se osazují halogenovými žárovkami 60 W. Jsou k dispozici v provedení pro přímou montáž na povrch a v závěsném provedení.

Technické údaje:
třída ochrany: I
krytí: Cup IP20, Vision IP43, IP20, iBlock IP40
značka: F

ETNA, s. r. o.
Mečislavova 2
140 00 Praha 4
tel.: 257 320 595, 257 320 597
fax: 257 310 604
e-mail: etna@etna.cz
http://www.etna.cz