časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Čtvrtá přehlídka českého a zahraničního designu

|

číslo 4/2002

Čtvrtá přehlídka českého a zahraničního designu

Mgr. Helga Hrabincová

Pro milovníky špičkového moderního interiérového designu a skalní nadšence, kteří již dávno a dávno mají ve svých zápisnících a osobních počítačích zaškrtnutý čtyřdenní termín komplexu výběrových výstav art & interior, tentokrát v novém termínu od 3. do 6. dubna 2003, připravuje Agentura Carolina, divize AC EXPO, ve spolupráci s Národní galerií v Praze další, čtvrtý ročník přehlídek českého a zahraničního designu.

Obr. 1.

Tentokrát bude tematicky určen především těm, kteří se nezaleknou skvělých nápadů a ultramoderního designu, těm, kteří neuznávají žádné tvůrčí hranice, ale pozastaví se a zapřemýšlejí nad stavem současné společnosti a nad trendy našeho životního stylu, těm, kterým není lhostejné, kde a jak žijí. Především však udělá radost těm, kteří obdivují úžasný materiál, provázející nás téměř na každém kroku, od dávné historie po současnost, materiál mnoha podob, tvarů a tváří, totiž sklo.

Ve Veletržním paláci bude celý měsíc (od 3. 4. do 4. 5. 2003) hrát sklo hlavní roli. K vidění bude poslední produkce známých českých designérů a věhlasných skláren. Například designérská skupina Olgoj Chorchoj připravila poprvé po dvou letech větší výstavu nazvanou Simax Connection a sklářský atelier Ajeto má v plánu mnohá překvapení.

Dalším zajímavě zvoleným tématem budou objekty, které mají tradičně ke sklu blízko, ale v tomto pojetí jsou naopak sklu na hony vzdáleny. Budou to svítidla a svítící objekty vytvořené z materiálu Corian. (S corianem v mnoha podobách se návštěvníci přehlídek setkali již v minulých ročnících). Již první návrhy těchto svítidel uvádějí autorku témat a kurátorku přehlídek, paní PhDr. Lenku Žižkovou, v neutuchající nadšení.

Tématem, které je vpravdě velmi netradiční, je projekt Design pro bezdomovce, nazvaný On The Street. Jde o mezinárodní studentskou soutěž vypsanou firmou Městský mobiliář Cité s. r. o., Agenturou Carolina, Novým prostorem a VŠUP Zlín. (Registrace soutěžících je na www.mmcite.com/onthestreet, onthestreet @mmcite.com) Na výsledky soutěže, v níž nebude poražených, si ale budeme muset počkat až do začátku dubna.

Pro přehlídku zahraničního designu připravují organizátoři ve spolupráci s firmou Electrolux zajímavou konfrontační výstavu nazvanou Zanussi Fun. Studenti z různých zemí byli osloveni, aby z dílů praček Zanussi vytvořili něco úplně jiného. Na objekty, které vznikly z bujné studentské fantazie, se můžete přijít podívat. A „fun“ znamená v překladu „žert, zábava, legrace, švanda“, tak snad výstava rozjasní tvář i zarytým pesimistům, kteří se domnívají, že pračka je hlavně k praní prádla.

Kromě této poněkud kratochvilné akce by se měl na čtvrté přehlídce zahraničního designu představit v samostatné expozici irský design. (Letos to byli báječní Angličané, předloni milí sousedé Slováci a o rok dříve nedostižní Italové.) Čeští „suchozemci“ by tak měli možnost obhlédnout, co nového a pěkného se může vylíhnout v hlavě „ostrovanů“.

Jestliže jste získali neomylný dojem, že by nebylo špatné přijít se na přehlídky podívat a podpořit jarní pohodu nějakým příjemným interiérovým zážitkem, jste na komplexu výběrových výstav art & interior srdečně vítáni!

Agentura Carolina
divize AC Expo
http://www.artinterior.cz