časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Corian jako inspirující materiál pro designéry svítidel

|


Corian® jako inspirující materiál pro designéry svítidel

Corian®, neporézní, pevný a proti poškození odolný povrchový materiál z přírodních minerálů – bauxitu (pojivem je polymetyl-metakrylátová pryskyřice), vyrábí americký chemický koncern DuPont už 40 let. Tento materiál si nejen pro své výborné fyzikální, chemické a funkční vlastnosti (pozn.: podrobněji o vlastnostech corianu viz Světlo 1/2006, str. 3), ale i širokou škálu barevných odstínů získal mezi designéry a architekty značnou oblibu. Neuplatňuje se již pouze v kuchyních a koupelnách, ale stále častěji ho využívají i návrháři svítidel.

Obr. 1; obr. 2; obr. 3; obr. 4

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Na základě výsledků dalšího vědeckého a technického rozvoje a ve spolupráci s týmem kreativních designérů přišel DuPont v loňském roce se čtrnácti novými barevnými odstíny. Jedním z nich je barva Ice White (ledově bílá), která má při zachování všech osvědčených vlastností corianu větší činitel prostupu světla (obr. 1), a designérům tak nabízí další možnosti hlavně při realizaci světelných objektů a svítidel. Je k dispozici ve dvou tloušťkách (12,3 a 6 mm) a v šíři 930 mm (běžná šíře je 760 mm).

Světelná zahrada a Vrstvení materiálu Corian® v Miláně

Návštěvníky Francouzského kulturního centra v Miláně čekalo během tradiční akce Milan Design Week 2006 v tomtéž městě příjemné překvapení. Po vstupu do celkem obyčejné budovy se ocitli na nádvoří uzavřeném arkádami s okouzlující zahradou, vytvořenou podle představ designérů Michaela a Katrin Petursdottir Youngových, kteří se nechali inspirovat čínskou kulturou. Obr. 4. Půvabné místo nabízelo vzorované plochy s ozdobnými židlemi a stoly a zahradními svítidly. Designéři, kteří s tímto materiálem pracovali již dříve, navrhli skulptury s využitím čtrnácti nových barev corianu. Tu správnou atmosféru ale zahrada získala teprve večer po rozsvícení svítidel (obr. 2), kdy díky světlu vynikly i zajímavé květinové vzory stínítek.

Japonští designéři Setsu a Shinobu Itoovi při příležitosti Milan Design Weeku 2006 předvedli projekt nazvaný Layering with Corian® (Vrstvení materiálu Corian®), na kterém spolupracovali se zastoupením DuPont v Itálii a v Japonsku (obr. 3).

Medusa v Londýně

Také při příležitosti londýnské výstavy 100% Design a Londýnského designérského festivalu pracovali designéři s corianem. Hlavním motivem byla zábava a tvořivost. Corian® byl obsažen jak v základním návrhu, tak v předvedení nebo v použití nových technik. Jedním z nejzdařilejších výsledků je atraktivní svítidlo Medusa s výraznými křivkami (obr. 4), tvarově inspirované medúzou. Uvnitř stínidla jsou pískováním vytvořeny obrazce viditelné až při rozsvícení.
[Tiskové zprávy firmy DuPont.]

-jk-