časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Color Kinetics v nabídce Philips Lighting

|

V druhé polovině loňského roku ohlásil Royal Philips Electronics akvizici firmy Color Kinetics Incorporated z USA. Color Kinetics je firma s desetiletou tradicí zaměřená na vývoj, výrobu a použití osvětlovacích systémů s LED. Po celém světě je s jejími výrobky a řešeními realizováno více než 15 000 profesionálních instalací.
 
Sortiment výrobků Color Kinetics je postupně začleňován i do nabídky Philips Lighting v České republice.
 

iColor Cove MX Powercore (obr. 1)

Svítidla iColor Cove MX Powercore jsou určena pro nepřímé osvětlení z říms. Jsou tvořena moduly délky 30,5 cm, které jsou osazeny výkonnými diodami LED v uspořádání RGB.
 
Možnost volby ze dvou rozložení svítivosti 70° × 70° nebo 20° × 60° (poloviční divergence) spolu s možností natáčet je v montážním třmenu poskytují značnou volnost v precizním doladění osvětlovacího systému.
 
Unikátním řešením je napájecí systém Powercore. Jde o integraci napájení a řízení do jednoho čtyřžilového vodiče. Výsledkem je zjednodušení a zlevnění instalace. Pro řízení se používá protokol DMX.
 

iW Cove Powercore (obr. 2)

Svítidla iWColor Cove Powercore jsou analogií již zmíněných iColor s proměnnou teplotou chromatičnosti v rozmezí 3 000 až 6 500 K. Jedním z možných způsobů jejich použití je např. osvětlení hotelových restaurací. V době snídaní lze vytvořit aktivizující prostředí se studeným bílým světlem, zatímco pro večerní posezení je možné navodit relaxační útulnou atmosféru s teple bílým světlem.
 

eW Cove Powercore (obr. 3)

Svítidla eWColor Cove Powercore jsou rovněž určena pro nepřímé osvětlení z říms, ovšem bílou barvou světla. Lze je použít také pro osvětlení regálů a vitrín. Moduly jsou vyráběny v délkách 30,5 a 15,2 cm a dvou teplotách chromatičnosti – 2 800 a 4 200 K. Technika Powercore umožňuje napájet je přímo síťovým napětím 230 V. Svítidla jsou stmívatelná standardními stmívači pro elektronické transformátory.
 

ColorBlast 12 Powercore (obr. 4)

ColorBlast 12 Powercore jsou světlomety pro venkovní i vnitřní použití. Osazeny jsou 36 výkonnými diodami v uspořádání RGB. Pro volbu vhodného rozložení světla jsou na výběr dvě vyzařovací charakteristiky s úhlem poloviční divergence 10° a 23°. Montážní třmen umožňuje směrování v rozsahu 350° horizontálně a 110° vertikálně. Ten, kdo navštívil např. Stockholm a zhlédl dynamické barevné osvětlení Globen areny, mohl ocenit syté barvy vytvářené těmito svítidly.
 
Všechna uvedená svítidla jsou vyráběna v souladu s procesem Optibin. Je to proces výběru diod LED, který minimalizuje přirozené rozdíly v barevnosti jednotlivých LED. Výsledkem je zaručená optimální barevná konzistence použitých diod. V praxi to znamená, že je možné bez problémů kombinovat svítidla z různých výrobních sérií v jedné instalaci.
 
Další svítidla z produkce Color Kinetics budou postupně zařazována do nabídky Philips Lighting během tohoto roku.
 
Philips ČR spol. s r. o., divize Lighting
Šafránkova 1, 155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111, fax: 233 099 326
 
Obr. 1. Svítidlo iColor Cove MX Powercore
Obr. 2. Svítidlo iW Cove Powercore
Obr. 3. Svítidlo eW Cove Powercore
Obr. 4. Světlomet ColorBlast 12 Powercore