časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Co za sebou zanechají civilizace

|

Z archeologických průzkumů dnes víme, co lidé dělali, jak žili několik desítek tisíc let před námi. O tom, jak uvažovali, myslili a o co usilovali, můžeme soudit z dochovaných uměleckých děl či staveb pouze několik tisíc let. Nejvíce jsme se však mohli dozvědět z různých fragmentů písemných památek – ať již vytesaných do kamene, vtlačených do hliněných destiček nebo zapsaných na papyrových svitcích. Myslím tím, že nejtrvalejším dědictvím se jeví myšlenky a názory zaznamenané na nějakém médiu. Škoda, že mnoho cenných záznamů bylo při častých válkách, požárech a živelních pohromách zničeno.
 
Svět se v tomto směru za posledních dvě stě tři sta let změnil, zřejmě nejvíce v minulých sto, nebo spíše padesáti letech. Po papíru, filmu, gramofonových deskách a magnetofonových páscích přicházejí zvukové a obrazové záznamy na CD a DVD a v poslední době na pevných pamětích. Všechna nejnovější média však při používání vyžadují složité čtecí přístroje (počítače) a elektřinu. Navíc vývoj pokračuje tak rychle, že po několika letech jsou starší média a přístroje k nepotřebě. Všechna tato technika je tedy z principu ještě nestálejší než obyčejný papír.
 
Jak pohodlné a příjemné je mít doma pěknou knihovnu plnou starých knih po předcích, novějších z dětství a krásných obrazových publikací, slovníků a encyklopedií ze současné doby. Nedivím se, že český národ, který přežil mnoho historických zvratů, zůstává podle statistik národem „knihomilů“.
 
Opakované zamyšlení nad budoucností papírových knih a papírových tiskovin má svou příčinu. Objevují se elektronické knihy, elektronické obchody, elektronická reklama atd. a s tím související obavy z postupného vytlačování tištěných knih a časopisů těmi elektronickými. Domnívám se, ne jsem přesvědčen, že tak jako přetrvává používání svíček a petrolejek vedle žárovek a výbojek, koňských potahů vedle automobilů a mnoha dalších zvyklostí, zachovají se i papírové písemnosti. Ty jsou v současné době trvanlivější a lépe se používají než elektronická média, navíc se papír pokrytý nepotřebnými informacemi zřejmě snadněji recykluje než plasty a elektronické přístroje. Doufám, že hlavní odkaz naší civilizace těm příštím budou myšlenky a názory zapsané v papírových knihách a časopisech.
 
Brzy přijde Mikuláš a po něm Vánoce, události spojené s dárky svým blízkým a kamarádům. Od dětství mi byly nejmilejšími dárky pěkné knihy. Přeji proto i všem našim čtenářům a příznivcům sdílejícím se mnou tento názor, aby dostali knihy, které jim přinesou potěšení a třeba i zcela nové názory na život.
 
Příjemné prožití vánočních svátků a hodně štěstí v novém roce vám za redakci časopisu
 
Světlo přeje
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor