časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Co přineslo deváté pokračování konference Candela?

Jana Krupičková | BID services s.r.o. | www.bids.cz

Dne 4. března 2020 hostil Paspův sál pražské budovy pivovaru Staropramen účastníky devátého pokračování konference Candela. Stěžejním tématem tohoto setkání bylo venkovní a veřejné osvětlení (VO).

Candela 2020 Candela 2020
Obr. 1. Paspův sál pražské budovy pivovaru Staropramen zaplnili účastníci konference Candela do posledního místa
Obr. 2. Ing. Anna Malsová z Ministerstva životního prostředí přiblížila účastníkům konference možnosti realizace projektů z dotačních výzev MŽP na rekonstrukci veřejného osvětlení (vpravo)

Úvodní přednášky byly zaměřeny na státní podporu v oblasti úspor energie. Ing. Jana Sedláčková, vedoucí oddělení programů na podporu úspor energie v odboru energetické účinnosti a úspor Ministerstva průmyslu a obchodu, hovořila o státním programu EFEKT. Informovala zúčastněné o programové dokumentaci, která je schválena na období 2017 až 2021. Celkový rozpočet činí 750 mil. korun, tj. 150 mil. korun ročně. Co nového program EFEKT přináší? Co se týče průběžných výzev, je možné podávat žádosti od 1. ledna do 30. září rozpočtového roku. V některých oblastech podpory (včetně VO) funguje dvouletá forma dotace. Listinná podoba žádosti o dotaci se podává prostřednictvím datové schránky, stejně probíhá další komunikace včetně vyúčtování.

Ing. Anna Malsová, ministerský rada z oddělení politiky a strategií životního prostředí Ministerstva životního prostředí, účastníkům konference přiblížila možnosti realizace projektů z dotačních výzev MŽP na rekonstrukci veřejného osvětlení.

Zkušenosti se správou pražského VO předal Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologií hlavního města Prahy, a. s. Upozornil na velký problém, se kterým se potýká nejen Praha. Je jím podfinancování v oblasti VO. „I my vidíme, že systémy potřebují investovat nejen v oblasti výměny sodíkových svítidel za ledková. Velká podinvestovanost je v celé soustavě, zejména v mechanických částech a v kabelové síti,“ zdůraznil.

 
Obr. 3. Zkušenosti se správou pražského VO předal Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologií hlavního města Prahy, a.s.
Obr. 4. O problémech, které obci Hrusice způsobilo solární „biodynamické“ veřejné osvětlení, promluvil starosta obce Mgr. Petr Sklenář (vpravo)

Situaci příliš neprospívá ani skutečnost, že státní podpora je poskytována pouze na svítidla, nikoliv na celou osvětlovací soustavu. Ta zahrnuje svítidla, podpěrné a nosné prvky, elektrický rozvod, rozváděče a ovládací systém. „Dotační podpora se však v současnosti týká pouze výměny svítidel, nově i modernizace rozváděčů. Přitom je třeba z důvodů stáří a bezpečného provozu zajistit kompletní výměnu celé osvětlovací soustavy – tedy včetně sloupů a přívodných kabelů. Na ty se ale dotace bohužel neposkytuje,“ doplnil Jiří Hochman, člen České společnosti pro osvětlování, regionální skupina Praha, pobočný spolek (ČSO Praha), který zároveň konferencí provázel jako moderátor.

Zajímavý pohled na koncepci VO představila Ing. arch. Jana Langerová z ATELIER L, s. r. o., která poukázala na význam urbanisticko-architektonického hlediska při tvorbě návrhů a realizaci projektů veřejných prostranství a budov.

O problémech, které obci Hrusice způsobilo solární „biodynamické“ veřejné osvětlení, promluvil starosta obce Mgr. Petr Sklenář. V Hrusicích bylo v prosinci 2018 instalováno jedenáct svítidel na solární napájení. Svítidla od desáté hodiny večerní svítila bez modré spektrální složky, což údajné mělo mít za cíl zajištění regenerace živých organismů. V praxi se však ukázalo, že dynamické VO nesplňovalo základní bezpečnostní předpoklady. Svítidla neposkytovala dostatek světla, byla poddimenzovaná a byly na nich provedeny nepřípustné úpravy. Čidla pohybu reagovala se zpožděním, a tak nebylo zajištěno osvětlení plochy před projíždějícím vozidlem, svítidla se rozsvítila až po jeho průjezdu, pohybující se osoby byly špatně viditelné. Stožáry, na kterých byla svítidla namontována, nevyhovovaly staticky, hrozilo jejich zhroucení a ohrožení zdraví a majetku okolo se pohybujících osob a vozů. V červenci 2019 bylo proto VO v Hrusicích demontováno a obec zvažuje zřízení původně navrženého sodíkového osvětlení, popř. i LED osvětlení, ale ve spolupráci s odborníky ČSO Praha.

 
Obr. 5. Ing. arch. Jana Langerová z ATELIER L, s. r. o., poukázala na význam urbanisticko-architektonického hlediska při tvorbě návrhů a realizaci projektů veřejných prostranství a budov
Obr. 6. S výsledky výzkumu vlivu VO na okolí všeobecně probíhajícího na modelové části Ostravy na TU Ostrava seznámil přítomné doc. Ing. Tomáš Novák, Ph.D., předseda České společnosti pro osvětlování (vpravo)

Otázky statiky stožárů se dotýkala i přednáška Ing. Josefa Šarouna, technického ředitele společnosti Technické sítě Brno, a. s. Ing. Šaroun dále hovořil o zkušenostech s údržbou veřejného osvětlení v Brně.

Osvětlování pozemních komunikací se věnoval Jiří Tesař z ČSO Liberec. Na základě ukázek z praxe popsal nutnost dostatečné viditelnosti účastníků silničního provozu pro zajištění jejich bezpečnosti na pozemních komunikacích.

Bezpečnost provozu byla hlavním tématem přednášky pplk. Ing. Pavla Fialy z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR. Ve svém příspěvku návštěvníkům konference přiblížil pohled Policie ČR na osvětlení nočního dopravního prostoru

Zbývající část konference byla zaměřena na rušivé světlo a vliv světla na zdraví člověka. Doc. Ing. Tomáš Novák, Ph.D., předseda České společnosti pro osvětlování seznámil přítomné s možnostmi vyhodnocení nežádoucích účinků světla pomocí modelace reálného prostoru. Příklad ostravského sídliště Kolaříkovo ukázal, že se zde na světle emitovaném do horního poloprostoru podílejí billboardy 44,4 %, což je více než veřejné osvětlení (36,2 %).

Ing. Olga Bílková, světelný technik v úseku Správy a obnovy městské společnosti Technologie hlavního města Prahy, a. s., ve své přednášce ukázala možnosti měření rušivého světla. Rušivému světlu se věnovala také přednáška předsedy ČSO Praha Ing. Tomáše Maixnera. Zaměřil se především na možnosti regulace veřejného osvětlení v závislosti na provozu. Upozornil, že je třeba regulovat i na vyšší úroveň, například když dojde k dopravní nehodě, provádějí se nějaké opravy apod. Zmínil nesmyslnost tzv. biodynamického osvětlení, kdy se mění barevná teplota vyzařovaného světla. Správné je svítit po celou noc stejně. Tam, kde se prokazatelně vyskytuje citlivá rostlina nebo zvíře (které se neumí stáhnout do temnot) omezit modrou složku světla – po celou noc. Všude jinde naopak modrou upřednostnit – po celou noc. Její absence prokazatelně vede k ohrožení bezpečnosti dopravy.

 
Obr. 7. a 8.  Součástí konference byla tradičně výstavka produktů VO

Na četná přání účastníků konferencí Candela byla na program opakovaně zařazena prezentace Světlo a zdraví Ing. Iva Veselého (viz článek v časopise Světlo 4/2019, str. 32), vedoucího oddělení hygieny obecné a komunální odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví ČR. Ten ve své přednášce popsal fyzikální faktory, které mají vliv na lidské zdraví nebo jsou obtěžujícím faktorem. Patří k nim hluk a neionizující záření. Viditelnou částí tohoto záření je i světlo. V současném pojetí je ochrana veřejného zdraví zaměřena na ochranu zrakových orgánů před přímým poškozením účinky světla, což jsou i lasery. Na rozdíl od účinků hluku nejsou účinky světla na zdraví prozkoumány natolik důkladně, aby bylo možné přistoupit k jeho legislativní regulaci z důvodu ohrožení lidského zdraví. Ing. Veselý ve své přednášce také přiblížil zásady tzv. spánkové hygieny, která má (nejen podle něj) rozhodující vliv na zdraví. Dále rozlišuje osvětlení na nezbytné a zbytné, jehož regulace je žádoucí. Podle Iva Veselého je jako nezbytné osvětlení chápáno osvětlení, které plní převážně bezpečnostní funkci, tj. např. osvětlení komunikací, osvětlení v pracovním prostředí apod. Převažuje veřejný zájem „bezpečnosti“ a případná regulace musí být v souladu s tímto veřejným zájmem.

A to bylo zároveň poselstvím konference: Poukázat na nezbytnost zajištění bezpečnostní funkce osvětlení a komplexního uchopení problematiky veřejného a  venkovního osvětlení.

Příští konference Candela – venkovní a veřejné osvětlení 2021 se uskuteční 11. března 2021.

Jana Krupičková, manažerka konference Candela, BID services s.r.o.