časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Co je nového v CIE ?

|


Co je nového v CIE ?

Mezinárodní komise pro osvětlování v poslední době vydala informace o nové normě CIE Standard S 015/E ohledně osvětlení venkovních pracovišť a dále o nové publikaci CIE 161-2004, týkající se výpočtů celkového osvětlení v zařízených vnitřních prostorech.

CIE Standard S 015/E:2005 Lighting of Outdoor Work Places (Osvětlení venkovních pracovišť)

Efektivní a přesné plnění zrakových úloh, zejména v noci, je podmíněno přiměřeným a vhodným osvětlením. Míra viditelnosti a zrakové pohody požadovaná u širokého okruhu venkovních pracovišť je dána typem a dobou pracovní činnosti.

Tato norma stanovuje požadavky na osvětlení při plnění úloh na většině pracovišť a jejich okolí z hlediska hladiny a kvality osvětlení. Norma navíc obsahuje doporučení pro vhodné uplatnění v osvětlovací praxi. Je pojednáno o všech běžných zrakových úlohách.

Po uvedení definic pojmů norma podrobně informuje o kritériích návrhu osvětlení. V patnácti tabulkách jsou specifikovány požadavky na osvětlení různých ploch, úloh a činností, krátká kapitola doporučuje kontrolní postupy. Následuje seznam literatury, rozsáhlý soupis oblastí, úkolů a činností, usnadňující využití tabulek normy.

Dále bude následovat norma CIE s názvem CIE S 016/E:2005, stručně uvádějící speciální požadavky na spolehlivost a bezpečnost na venkovních pracovištích.

Tuto normu připravil technický komitét divize 5 CIE společně s CEN/TC 169 Světlo a osvětlení a schválily ji národní komitéty CIE. Francouzská a německá verze se připravují.

Publikace CIE 161-2004: Lighting Design Methods for Obstructed Interiors (Metody návrhu osvětlení v zastavěných vnitřních prostorech)

Tradiční metody návrhu osvětlení neberou ohled na zařízení místnosti a předpokládají, že jde o prázdný prostor. Objekty umístěné mezi světelným zdrojem a místem plnění zrakového úkolu odstiňují přímé světlo a způsobují, že část světla je jimi pohlcena a část jejich povrchem odražena. To může vést k místnímu i celkovému snížení rovinné osvětlenosti celé osvětlovací soustavy. Tato zpráva shrnuje materiály zabývající se danou problematikou. Je určena odborníkům k použití ve spojitosti s příslušnými směrnicemi pro projektování. Obsahuje informace o velikosti pravděpodobných ztrát v různých typech prostorů budov a směrnici pro projektování, jejímž cílem je omezit vliv těchto světelných ztrát.

Hlavní část zprávy se týká výpočtových metod pro zastavěný interiér osvětlený soustavami celkového osvětlení. Dále jsou popisovány varianty tradičních metod výpočtu osvětlení, jež berou v úvahu vliv zařízení místnosti nacházejícího se nad pracovní rovinou a pod ní. Je poskytnuto doporučení ohledně použití počítačových programů na výpočet osvětlení a na řešení problémů zastavěných interiérů.

Zpráva je v angličtině, se stručným obsahem ve francouzštině a němčině. Obsahuje 32 str., 8 obr. a 7 tab.

Ing. Vladimír Dvořáček,
předseda ČNK CIE