časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

CITY POINT/Na cestě městem – vyhodnocení

|


CITY POINT/Na cestě městem – vyhodnocení

Ve středu 29. června 2005 porota (obr. 1), jmenovaná občanským sdružením City Point, rozhodla o vítězi celostátní soutěžní přehlídky City Point/Na cestě městem.

Obr. 1. Obr. 1. Odborná porota (zleva okolo stolu): David Karásek, Jerry Koza, Tomáš Karpíšek, Karel Hájek, Petr Žák, Jan Šépka, Zuzana Morávková a Karel Kobosil

(Členové poroty: předseda Karel Kobosil, Design centrum České republiky, místopředseda Jan Šépka, HŠH Architekti, David Karásek, mmcité, Zuzana Morávková, Era21, Karel Hájek, Fakulta architektury ČVUT, Tomáš Karpíšek, AMBIENTE RESTARANTS GROUP, Petr Žák, Etna s. r. o. a designér Jerry Koza.

Porota nominovaná pro kategorii Realizovaná díla se vzhledem k nedostatečnému množství přihlášených prací rozhodla tuto kategorii podle bodu IX jednacího řádu zrušit. Je škoda, že města, výrobci nebo autoři své práce do soutěže nepřihlásili ve větším počtu. Přestože odborná média o soutěži s předstihem informovala, zůstala u výrobců bez většího ohlasu. Je to parně odrazem současné situace v naší zemi. Buď u nás kvalitní prvky městského mobiliáře vůbec nevznikají, a pak doufejme, že tato soutěž přispěje ke změně, nebo výrobci nemají dostatečnou důvěru ve své produkty.

Velký zájem vzbudila kategorie Nová inspirace. Autoři v ní přihlásili celkem 37 návrhů. Porota hodnotila nejen kreativitu a originálnost řešení, ale také jeho funkčnost a odolnost v souboji s počasím nebo vandaly.

První místo získal návrh lavičky autorů Štěpána Eliáše a Josefa Hajného (obr. 2). Na tom se porota shodla zcela jednoznačně.

Obr. 2. Obr. 4. Obr. 5.

Obr. 2. První místo: návrh lavičky (zakresleno do reálu)
Obr. 4. Třetí místo: návrh celoskleněného označníku zastávek MHD (Karlovo náměstí)
Obr. 5. Svítidlo výšky 6,5 m ze dřeva a ohýbané oceli je navrženo jako součást sady s lavičkou a odpadkovým košem

Rozhodnout o druhém a třetím místě nebylo jednoduché. Na tato místa aspirovali tři kandidáti. Porota nakonec rozhodla o vyhlášení zvláštní ceny.

Na druhém místě se umístil Roman Vrtiška s lavičkou pro mladou generaci (obr. 3).

Třetí místo získal Ing. arch. Petr Brožek s návrhem celoskleněného označníku zastávek MHD (obr. 4).

Obr. 3. Obr. 3. Druhé místo: lavička pro mladou generaci PIPE

Zvláštní cenu poroty obdržel Jaroslav Juřica se sadou prvků (lavička, koš a patník).

Po konzultaci s kolegy dospěl pan Karpíšek k udělení Speciální ceny Ambiente, která měla odměnit nejlepší navigační systém. Cenu opět získal návrh autorů Štěpána Eliáše a Josefa Hajného. Pan Karásek nezůstal pozadu a z finalistů vybral Speciální cenu mmcité; získal ji Roman Vrtiška za návrh odpadkových košů na separovaný odpad.

Osvětlovací prvky se objevily pouze na čtyřech panelech (ukázka na obr. 5), které ve srovnání s vítěznými prvky mobiliáře porotu nezaujaly. To byl asi důvod, proč tentokrát žádný osvětlovací prvek ocenění nezískal.

Na www.citypoint.cz zájemci v krátké době naleznou všechny přihlášené projekty. Prezentovány budou také v připravovaném katalogu City Point Book a v rámci putovní výstavy, která bude poprvé představena na podzimním veletrhu ForArch v Praze.

S vítězem soutěžní přehlídky, pořádané občanským sdružením City Point ve spolupráci s Design centrem ČR a Svazem měst a obcí a za podpory České komory architektů a ministra pro místní rozvoj Mgr. Radko Martínka, se soutěžící i veřejnost seznámí na slavnostním předávání cen 15. září.

Soutěž City Point/Na cestě městem se snaží upozornit na téma městského mobiliáře jako celku, ale vnímá i důležitost jednotlivých prvků. Po prvním ročníku, snažícím se toto téma obsáhnout celkově, plánují organizátoři zaměřit další ročníky konkrétněji, vždy na určité téma: osvětlení, sedací nábytek, reklama v prostoru města atd.

Martina Svobodová