časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

City Point – Na cestě městem 2006

|


City Point – Na cestě městem 2006

V minulém roce se poprvé představila soutěžní přehlídka městského mobiliáře, kterou pořádá občanské sdružení City Point. Hlavním cílem organizátorů je probuzení zájmu odborníků i široké veřejnosti o téma, které je stále opomíjeno představiteli měst a je mu věnována jen okrajová pozornost ze strany občanů.

Přitom ulicemi měst se každý z nás pohybuje denně. Každý den se setkáváme s jednotlivými prvky městského mobiliáře a jejich kvalita přímo ovlivňuje naše životy.

Obr. 1.

Obr. 1. Svítidlo Star Light; návrh nových svítidel pro ulici Na Příkopě v Praze, autoři: Martina Svobodová, Petr Vaněk, Ondřej Kubík

První ročník soutěže oslovil především mladé designéry a studenty škol, kteří přihlásili v kategorii Nová inspirace celkem 37 jednotlivých prvků i sad městského mobiliáře. Jako největší přínos minulého ročníku lze vnímat velmi zajímavý prototyp vítězného návrhu, který vyrobila firma mmcité a který vzbuzoval zaslouženou pozornost na výstavách, které následovaly po slavnostním vyhlášení soutěže v Praze-Karlíně.

V letošním roce organizátoři přicházejí s několika zajímavými změnami. V kategorii Nová inspirace se rozhodli pro vypsání konkrétních tematických okruhů tak, aby bylo možné přihlášená díla lépe hodnotit, a také proto, aby bylo v průběhu určité doby rovnoměrně pokryto celé spektrum prvků městského mobiliáře.

Pro letošní rok jsou to témata:

  1. Svítidlo v městském prostředí – svítidla vhodná pro použití ve veřejném prostoru.

  2. Němý kolportér – pro distribuci tiskovin nabízených zdarma.

  3. Reklamní prvek jako součást městského organismu – jakýkoliv konkrétní prvek městského mobiliáře, který je nosičem informace (reklamy).

Navíc byla vypsána zvláštní cena firem Indal a Urban Design – Light & Nature in the City, která je zaměřena na návrh prvku světelného mobiliáře.

Obr. 2.

Obr. 2. Nové, nadčasové návrhy mají své opodstatnění i v historickém prostředí města; svítidlo Technick, ideový návrh zpracovaný týmem studentů pro firmu Eltodo

V rámci kategorie Realizovaná díla je hlavní snahou občanského sdružení City Point intenzivně pracovat na prohloubení dialogu s městy. Svou snahu se snaží podpořit tím, že vyhlášení letošního ročníku soutěže proběhlo na Veletrhu Urbis v Brně, kde byla konkrétní příležitost k setkání s městskými zastupiteli. Přitom místo konání v Brně demonstruje snahu nesoustřeďovat všechny aktivity pouze na Prahu, ale konkrétně oslovovat města v celé České republice.

City Point 2006 vedle novinek také navazuje na vše pozitivní, co přinesl předešlý ročník. Proto chtějí organizátoři opět zajistit výrobu prototypu některého z vítězných návrhů. Soutěž bude završena představením katalogu přihlášených prací – CITY POINT book 2006 na slavnostním vyhlášení a následovat bude představení všech přihlášených prací na výstavách v rámci celé ČR.

Soutěž byla oficiálně otevřena 15. května a termín pro odevzdání soutěžních panelů je 15. září 2006. Bližší informace o celém projektu je možné získat na adrese www.citypoint.cz

Kontakt:
tel.: 775 600 959
e-mail: tereza.mertlova@citypoint.cz
www.citypoint.cz