časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Cirkadiánní dozimetr – příspěvek k měření účinků světla na zdraví

|

číslo 3/2005

Cirkadiánní dozimetr – příspěvek k měření účinků světla na zdraví

Výzkumná pracovnice Mariana G. Figneiro, Ph.D., z Lighting Research Center, Renssaler Politechnic Institute, uveřejnila v č. 1/2005 časopisu Lighting Design + Application obsáhlou informaci o novém měřicím přístroji cirkadian dosimeter. Jeho prototyp je výsledkem výzkumu zmíněného centra.

Tento přístroj podle autorky článku změří dávku cirkadiánního světla působícího během celého dne (24 h) na člověka. Dozimetr přitom dává přednost těm vlnovým délkám, které jsou z hlediska působení na člověka významnější. Přístroj se nosí jako brýle. Hodnoty naměřené tímto přístrojem je vhodné srovnat s hodnotami naměřenými běžným luxmetrem.

Autorka připisuje takovému zjištění dávky cirkadiánního světla velký význam, zvláště u lidí pracujících v nočních směnách. Uvádí, že u nich může být nevhodné dávkování světla rizikové i z hlediska vzniku některých typů karcinomů.

Článek, otištěný v rubrice Research, Matters pod názvem Measure Up For Healthy Lighting, se opírá o 24 pramenů. Doporučujeme jej všem čtenářům, kteří se zajímají o tuto problematiku. Časopis LD+A je k dispozici ve studovně Státní technické knihovny na Mariánském náměstí v Praze 1.

(DVĚBÉ)