časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Čínský trh s optoelektronikou rychle roste

|

Většina lidí si vybavuje Čínu jako výrobce potravinářského, textilního a levného spotřebního zboží, často pochybné kvality. V posledních několika letech však Čína s velkou a cílenou podporou ústřední vlády velmi intenzivně rozvíjí průmysl pro výrobu technicky i technologicky náročných produktů s vysokou přidanou hodnotou, především z oblasti mikroelektroniky, výpočetní techniky a telekomunikací a v těchto odvětvích zaznamenává pozoruhodné výsledky i na světových trzích. V nemalé míře to platí i pro mimořádně rychle rostoucí čínský optoelektronický průmysl, na který zatím ani současná hospodářská krize výrazně nedolehla.
 
Podle asociace čínských výrobců optických a optoelektronických výrobků COEMA (China Optics and Optoelectronic Manufacturers Association) činil objem produkce čínského optoelektronického průmyslu v roce 2006 více než 14 miliard amerických dolarů a jeho podíl na světovém trhu byl přibližně 5 %. V posledních letech dává čínská vláda výzkumu a vývoji v optoelektronickém průmyslu prioritu a v důsledku toho se v současné době objem čínského optoelektronického průmyslu meziročně zvětšuje v průměru asi o 20 %. Asociace očekává, že jeho objem do roku 2010 vzroste na 45 miliard dolarů, což bude na světovém trhu představovat 10% podíl, a Čína se tak stane jedním z nejdůležitějších trhů s optoelektronickými a optickými výrobky ve světě.
 
Hlavní část čínského optoelektronického průmyslu je soustředěna do oblasti okolo jihočínského města Šen-Čen, které je považováno za centrum průmyslu špičkových technologií v Číně. V roce 2006 více než 1 000 velkých i malých společností v tomto regionu vyrobilo optoelektronická zařízení a jejich příslušenství v hodnotě přesahující 6 miliard dolarů, což odpovídá téměř polovině z celkového objemu produkce čínského optoelektronického průmyslu. Ve stejném roce zde zajišťovalo více než 300 firem zhruba 60 % čínské produkce diod LED v hodnotě 1 miliardy dolarů. Díky dalším investicím má s podporou ústřední vlády v Šen-Čenu vzniknout do pěti let výrobní základna, která bude schopna ročně vyrábět nejmodernější LED pro osvětlování v objemu 10 miliard dolarů. Čína tak chce navázat na svou tradici největšího světového výrobce úsporných kompaktních zářivek. V Šen-Čenu je soustředěna také převážná část čínské produkce velkoplošných plochých displejů LCD (60 %) a laserových systémů (80 %) za přímé účasti renomovaných zahraničních firem (Olympus, Ricoh, Sanyo, Lucent, Alcatel, Huawei aj.).
 
Šen-Čen je subprovinční město, které leží na jihu provincie Kuang-tung v deltě Perlové řeky na hranici s Hongkongem. Město je centrem zahraničních investic a je jedním z nejrychleji rostoucích měst ve světě (obr. 1). V roce 1979 bylo na jeho místě jenom několik rybářských osad s 39 000 obyvateli. Dnes je to moderní metropole s více než osmi miliony obyvatel a po Šanghaji druhý nejrušnější přístav v Číně. Pochlubit se může mnoha moderními architektonickými stavbami a 23 mrakodrapy s výškou přesahující 200 m. Mezinárodní návštěvníci sem mají velmi dobrý přístup z Hongkongu a z hlavního města provincie Kuang-tung. V posledních dvou desetiletích mezinárodní firmy investovaly v Šen-Čenu více než 30 miliard dolarů do výstavby výrobních továren a do vytváření společných podniků (joint ventures). Šen-Čen je hlavním výrobním centrem v Číně a nosnými pilíři jeho hospodářství jsou elektronika, optoelektronika a telekomunikační průmysl s masovou výrobou zejména iPodů, mobilních telefonů a notebooků. Šen-Čen je město s největším HDP na obyvatele v Číně (v roce 2005 v přepočtu činil 13 153 USD/obyv.).
 
Město Šen-Čen je pokládáno za baštu čínského elektronického průmyslu, a proto nepřekvapuje, že bylo vybráno jako místo pro pořádání mezinárodní výstavy optoelektroniky CIOE (China International Optoelectronic Exposition). Výstava spojená s kongresem se koná každoročně v moderním výstavním areálu (Convention and Exhibition Center), který je umístěn v dolní části města (obr. 2) s výborným přístupem ke všem dopravním systémům (letiště, nádraží, metro), v blízkosti mnoha čtyř- a pětihvězdičkových hotelů, gastronomických zařízení i nákupních středisek. V pořadí již desátá výstava CIOE se konala v září 2008. Více než 2 100 vystavovatelů z celého světa zde na výstavní ploše 65 000 m2 prezentovalo nejnovější produkty a výrobní technologie z oborů optoelektroniky, optiky a laserové techniky. Mezinárodní společnosti jako Olympus, JDSU, Neophotonics, Merk, CREE a ASM patřily mezi 37 % zahraničních vystavovatelů (obr. 3). Výstavu během čtyř dnů navštívilo asi 85 000 zájemců, což je zhruba o 10 % více než v předchozím roce. Letošní CIOE 2009 se bude konat 6. až 9. září 2009 a pořadatelé očekávají ještě větší zájem vystavovatelů i návštěvníků. Více informací na www.cioe.cn.
 
[FANG, J.: The Chinese Optoelectronic Market. Imaging & Microscopy, 2009, 11, č. 2, s. 18.]
Kab.
 
Obr. 1. Šen-Čen – panorama (Foto: Wikipedia.de)
Obr. 2. Šen-Čen – výstavní areál (Foto: Wikipedia.de)
Obr. 3. Expozice firmy Olympus na výstavě CIOE 2008 (Foto: CIOE)