časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Česká společnost pro osvětlování

|

Založení společnosti iniciovali přední odborníci na světlo a osvětlování z celé České republiky v roce 1992. Česká společnost pro osvětlování (ČSO) je nezávislá odborná společnost, která sdružuje osoby, podniky, společnosti a jiné subjekty zajímající se o světlo, vidění a osvětlování z hlediska vědeckého, hygienického, technického nebo uměleckého. Poslání společnosti je vymezeno stanovami ČSO. Společnost je zaměřena na všechny druhy osvětlení, tj. na osvětlení denní, umělé i sdružené. Zajímá se i o ostatní způsoby využití světla, např. pro přenos informací nebo signalizaci, technologické využití světla aj. Za základní organizační články ČSO jsou považovány regionální skupiny, které vznikly v místech větších aktivit členů společnosti. Tento územní princip není závislý na územním členění státní správy. Nejaktivnější činností v historii ČSO se prezentuje Regionální skupina ČSO Ostrava a Regionální skupina ČSO Plzeň.
 
Aktivity ČSO jsou velmi pestré. Je to především rozšiřování znalostí o světle, osvětlování a souvisejících problémech, o jejich významu a využívání. ČSO je organizátorem odborných přednáškových akcí, konferencí, aktivně se podílí na vytváření právních předpisů v oboru, na spolupráci při tvorbě hygienických předpisů, technických norem, podporuje publikační činnost a spolupráci s redakcemi odborných časopisů z oboru světla a osvětlování, spolupracuje s vysokými školami v rámci výuky osvětlování, se zahraničními oborovými společnostmi, např. se Slovenskou světelnětechnickou společností, a rovněž s Národním komitétem Mezinárodní komise pro osvětlování (CIE).
 
Světlo je jednou ze základních lidských potřeb, důležitou součástí životního i pracovního prostředí. Světelná technika je velmi široký pracovní obor. Je na nás, jak efektivně a přitom hospodárně budeme využívat světelnou energii k prospěchu člověka.
 
RNDr. Marie Juklová,
předseda České společnosti pro osvětlování,
Regionální skupina Ostrava
www.csorsostrava.cz