časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Česká a slovenská účast na Light+Building 2010

|

Ve dnech od 11. do 16. dubna 2010 se ve Frankfurtu nad Mohanem konal největší mezinárodní specializovaný veletrh architektury a techniky Light+Building 2010, jehož hlavním tématem bylo efektivní využívání elektrické energie. Na celkové ploše 240 000 m2 představili vystavovatelé poslední novinky z oblasti osvětlení, elektrotechniky a automatizace budov. Zcela vyprodané výstaviště navštívilo během veletrhu rekordních 180 tisíc návštěvníků, což je oproti předchozímu ročníku Light+Building 2008 o osm procent více.
 

Zájem českých a slovenských firem roste

 
Zatímco minulého ročníku Light+Building v roce 2008 se zúčastnilo dvacet českých a slovenských vystavovatelů, letos jejich počet vzrostl na 27. Vystavovatelské firmy z Česka a Slovenska zabraly plochu větší než 1 500 m2.
 
Čeští vystavovatelé získali na tuto akci finanční podporu ze společného projektu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, agentury CzechTrade a Hospodářské komory ČR, který je zaměřen na podporu prezentace českých firem na zahraničních výstavách a veletrzích a který potrvá až do roku 2012.
 

Nápadité světelné expozice

 
Zúčastněné firmy reprezentovaly Českou republiku a Slovensko opravdu skvěle. Na ploše 100 m2 představila společnost Preciosa novou kolekci svítidel s názvem Phenomena. „Jsme nadšeni velkým ohlasem na naše výrobky. Rozdali jsme všechny reklamní materiály a ve stánku máme stále plno návštěvníků,“ řekl Ing. Pavel Záleský, zástupce firmy Preciosa, během třetího dne veletrhu. „Při vývoji našich svítidel obvykle spolupracujeme také se zahraničními designéry. Na této kolekci jsme chtěli ukázat, že čeští designéři také umí,“ doplnil Záleský. Druhý stánek Preciosy byl věnován luxusním dekorativním bytovým svítidlům.
 
Na veletrhu se tradičně představila také slovenská společnost SEC Lighting s novinkami ze sortimentu nouzových a interiérových svítidel vybavených výkonnými LED. Ve stánku měli návštěvníci možnost obdivovat progresivní a výkonná kancelářská svítidla s inovativním řešením s využitím LED. Informace o některých z nich byly publikovány v minulých číslech časopisu Světlo, další novinky jsou uvedeny na straně 18. „Tento ročník Light+Building hodnotíme ako jeden z najlepších v celej histórii a firma SEC zaznamenala výrazný úspech u existujúcich odberateľov, ale aj v počte nových,“ řekl Roman Váchal, zástupce firmy SEC.
 
Novou kolekci svítidel z křišťálových perel s výhradním využitím LED představila firma Sans Souci Czech Glass, jejíž expozice byla pestrá: lešení, stavební textilie a plechové šatní skříňky. Zdánlivě nesourodé prvky kontrastovaly s čistotou křišťálu a jedinečnými designovými nápady.
 
Světlo, design a zážitek jsou tři základní pilíře koncepce společnosti Lasvit, zabývající se navrhováním, vývojem a tvorbou originálních designových předmětů. Na veletrhu se firma prezentovala expozicí s originálními designovými svítidly ze skla, křišťálu, drahých kovů a porcelánu.
 
Společnost Ateh ve své expozici mj. představila nové svítidlo Flower LED RGB, které získalo cenu za design (Good Design Award) v roce 2009, kterou uděluje Athenaeum, Muzeum architektury a designu v Chicagu.
 
Novinky ze sortimentu interiérových svítidel s opálovým sklem určených pro montáž na stěnu i strop představil na veletrhu další český výrobce – Osmont. Jedna z novinek, svítidlo Draco, získala cenu časopisu Světlo na letošní specializované výběrové výstavě svítidel, designu a příslušenství Světlo v architektuře. Svítidla z třívrstvého opálového skla (dvě vrstvy křišťálové skloviny, mezi nimiž je vrstva bílé opálové skloviny) uživatele neoslňují, protože rozhraní jednotlivých vrstev způsobuje lom světelných paprsků, a tím jejich rozptýlení, což bylo možné si v expozici firmy Osmont ověřit.
 
Veletrhu se se svými výpravnými expozicemi zúčastnily také další české firmy, jako např. společnost Modus, která již třináct let patří k nejvýznamnějším producentům svítidel v České republice a k významným exportérům výrobků tohoto průmyslového odvětví, společnost Inge Opava, velmi známý český výrobce zejména technického osvětlení, který se specializuje na výrobu zářivkových osvětlovacích systémů pro profesionální použití, Trevos, význačný český výrobce průmyslových a kancelářských svítidel, Lucis, významný český výrobce interiérových designových svítidel, či OMS, slovenský výrobce svítidel pro osvětlení interiérů i exteriérů, největší ve střední a východní Evropě.
 

Elektrotechnika a automatizace

 
V nepřeberném množství firem, které se prezentovaly na veletrhu Light+Building 2010 a které mají výrobní závody také v ČR, byly nepřehlédnutelné expozice firem Hensel a ABB. Firma Hensel ve své nové, chytře řešené expozici na výsuvných panelech představila kompletní rozváděčové systémy pro fotovoltaiku Enysun a spoustu dalších novinek k usnadnění práce techniků při montáži rozváděčů (viz str 34).
 
Pavilonu 8 dominovala zcela nová a vzdušná expozice ABB, charakterizující význam ABB v oblasti zařízení pro automatizaci a energetiku. Ke spatření bylo mnoho novinek pro použití v průmyslu i pro domovní elektroinstalaci, jako např. nové přístroje inteligentní elektroinstalace pro řízení osvětlení či osvětlení s použitím LED v designu spínačových řad. Hlavním tématem ovšem byla úspora energií prostřednictvím řešení tzv. chytrých sítí, Smart Grids. V atypické prezentaci bylo názorně předvedeno řešení a přístroje ABB pro chytré sítě a úspory energie od její výroby, přes její přenos až po řešení v instalacích doma, u koncových uživatelů, kde je kladen důraz jak na úspory, tak na design a pohodlí pro uživatele.
 
Veletrh Light+Building 2010 přispěl k navázání mnoha nových obchodních kontaktů a, podle slov člena představenstva společnosti Messe Frankfurt Dr. Michaela Peterse, také k nalezení cesty ven ze současných ekonomických problémů firem. Pro zúčastněné české a slovenské firmy byl podle jejich ohlasů velkým přínosem pro jejich další rozvoj a úspěšné podnikání. Foto: autorka (1, 2, 12), archiv prezentovaných společností (3 až 11)
Ing. Pavla Slavíková
 
Obr. 1. Celkový pohled na výstaviště ve Frankfurtu nad Mohanem
Obr. 2. Phenomena – pocta přírodním živlům a jevům – expozice firmy Preciosa
Obr. 3. SEC – nový design stánku, nový design svítidel s LED
Obr. 4. Originální expozice Sans Souci Czech Glass s využitím kontrastu stavebních prvků a čistého křišťálu
Obr. 5. V expozici firmy Lasvit převládaly zakulacené tvary
Obr. 6. Expozici společnosti Ateh se svítidly Engine, Octopus, Aquarium, String, Zinc System, Flake System a Inled dominovala oceněná svítidla Flower
Obr. 7. Firma Osmont a příjemné, neoslňující světlo svítidel z opálového skla
Obr. 8. Přehledně řešená expozice firmy Trevos do kulatého rohu s širokou nabídkou prachotěsných průmyslových svítidel s výkonnými zářivkami T5 HO s možností regulovat světelný výkon
Obr. 9. Nová interiérová svítidla společnosti Lucis
Obr. 10. Expozice OMS s barevně proměnným interiérovým osvětlením
Obr. 11. Široká nabídka významného českého výrobce svítidel, společnosti MODUS
Obr. 12. Vzdušná expozice ABB v novém celosvětovém vizuálním stylu