časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

CarpeDiem, Executive – nová kvalita osvětlování kanceláří od Philips Lighting

|

číslo 4/2003

CarpeDiem, Executive – nová kvalita osvětlování kanceláří od Philips Lighting

Pro osvětlování kanceláří nejvyšší úrovně již dnes nestačí zapuštěná svítidla s různými typy stále dokonalejších mřížek. Rozvíjející se požadavky na originalitu a inspirativnost řešení pracovního prostředí s respektováním individuality jeho uživatele se promítají i do techniky a designu osvětlení. Philips Lighting jako odpověď na výzvu tohoto trendu vyvinul dvě nové řady svítidel – CarpeDiem a Executive.

Obr. 1. Obr. 2.

CarpeDiem

Měnící se dynamika moderního života ovlivňuje i pracovní prostředí kanceláří. Rozvoj flexibilních pracovních postupů a komunikačních technologií vytváří plošší, méně hierarchickou organizaci, která poskytuje zaměstnancům větší svobodu, ale i zodpovědnost vykonávat svou práci co možná nejefektivněji.

Philips soustavně zkoumá tyto trendy, aby byl schopen po porozumění jim vytvářet odpovídající osvětlovací systémy. Výchozím bodem v tomto firemním uvažování jsou potřeby a přání uživatelů kanceláří. Jednou z těchto potřeb je např. možnost vytvářet v jednom prostoru zóny pro reflexi a koncentraci i zóny pro intenzivní komunikaci. Pro svůj dobrý pracovní výkon se zaměstnanci potřebují cítit motivováni a stimulováni svým okolím.

Pro vytváření takového inspirujícího pracovního prostředí firma navrhuje dynamické osvětlení, které lidem poskytuje větší autonomii v rozhodování, jaké bude jejich osvětlení v průběhu dne.

Obr. 3.

Denní světlo – pro člověka nejpřirozenější forma osvětlení –nikdy není konstantní. Tím, jak se mění, ovlivňuje emoce, stavy, vnímání a výkon lidí. Osvětlovací systém Philips CarpeDiem se chová stejně.

Speciální matovaný reflektor svítidla odráží nejen světlo vlastních světelných zdrojů, ale i světlo z okolí a vytváří tak ze svítidla integrální prvek architektonického prostoru. Základní charakteristikou svítidel CarpeDiem je možnost regulovat kromě světelného toku, tj. osvětlenosti, také teplotu chromatičnosti vyzařovaného světla a vytvářet tak celkový charakter osvětlení odpovídající momentálním potřebám uživatele (obr. 1).

Základním principem regulace teploty chromatičnosti je míchání světla dvou zářivek TL5 s teplotou chromatičnosti 2 700 K (teple bílá) a 6 500 K (denní). Svítidla jsou osazena digitálními předřadníky s protokolem DALI. Homogenitu barvy vyzařovaného světla zajišťuje užití principu sekundárního odrážeče se speciálním reflektorem. Svítidla CarpeDiem s možností dynamického osvětlení se vyrábějí ve dvou verzích – Personal Light a Dynamic Ambiente.

Obr. 4. Obr. 5. Obr. 6.

Svítidlo v provedení Personal Light je kromě předřadníky DALI osazeno ještě řídicí jednotkou pro regulaci. Ovládá se jednoduše z dálkového ovladače IRT 7090 (obr. 2). Ovladač je vybaven dvojicí tlačítek pro regulaci teploty chromatičnosti, další dvojicí tlačítek pro regulaci osvětlenosti a dvěma dvojicemi tlačítek pro vyvolání předvolených kombinací. Tyto čtyři kombinace jsou předem nastaveny na hodnoty 3 000 – 3 400 – 3 800 – 4 500 K, ovšem uživatel je může jednoduše změnit podle svých potřeb.

Provedení Dynamic Ambiente je určeno pro prostory s velkým počtem svítidel CarpeDiem. Automaticky je řízena teplota chromatičnosti a osvětlenost s omezenými možnostmi individuální úpravy. Všechna regulovaná svítidla jsou ovládána řídicí jednotkou, která má výstup ke svítidlům ve formátu DALI. Vstupů do jednotky je více; pro protokol LON (slouží pro připojení hodin a případné napojení na sytém řízení budovy), pro připojení čidel dálkového ovládání a pro případné připojení tlačítek (ruční ovládání). V paměti řídicí jednotky jsou uloženy čtyři různé scénáře řízení osvětlení v průběhu 24 hodin (obr. 3), které lze spustit dálkovým ovladačem nebo ze sytému řízení budovy.

Obr. 8.

Toto jsou zmíněné scénáře:

  • Human Rhytm – inspirován časovým rozložením aktivit typického uživatele kanceláře,
  • Natural Rhytm – inspirován časovým průběhem denního světla,
  • Pendulum – světelné hodiny – pravidelné kolísání,
  • Wave – určen pro stimulaci a omezení tradičních období útlumu.

Tyto základní scénáře lze individuálně přeprogramovat podle potřeb uživatele.

Svítidla CarpeDiem se vyrábějí v zapuštěném (obr. 4 a obr. 5), přisazeném a závěsném (obr. 6) provedení. Kromě svítidel s funkcí dynamického osvětlení obsahuje nabízený sortiment i svítidla se světelnými zdroji jedné barvy v provedení s regulovatelnými i statickými elektronickými předřadníky.

Více informací o svítidlech CarpeDiem zájemci naleznou na www.carpediem.philips.com

Executive

Řada svítidel Executive (obr. 7 až obr. 10) představuje v sortimentu svítidel Philips designově nejvyhraněnější řešení. Technicky se jedná o kovová závěsná svítidla pro zářivky TL5 se statickými nebo regulovatelnými elektronickými předřadníky. Rozmanitost světelnětechnických charakteristik je dána různými kombinacemi přímého a nepřímého vyzařování, tří optických mřížek a různých reflektorů.

Obr. 7. Obr. 9. Obr. 10.

Základní sortiment je z hlediska designu tvořen šesti základními tvary. Nejvíce ovšem o těchto vyhraněných svítidlech vypoví obrázky. Více se lze o svítidlech Executive dozvědět na www.executive.philips.com

Philips ČR spol. s r. o.
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlich@philips.com
http://www.philips.cz