časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bydlení budoucnosti pro každého již dnes

|


Bydlení budoucnosti pro každého již dnes

Pod pojmem inteligentní bydlení si každý představí něco jiného, většinou hodně vzdáleného. Společnost Moeller již několik let ukazuje, že bydlení budoucnosti je realitou dostupnou nejen pro milionáře. Projekt Superbyt, jehož je Moeller Elektrotechnika s. r. o. generálním partnerem, ukazuje českým zákazníkům, jak snadno mohou vylepšit i svůj dům.

Superbyt v budově Nuselského Mlýnu zvenku působí téměř všedně, nic neukazuje na to, co se skrývá v prostorném podkroví v nejvyšším patře budovy.

Obr. 1.

Obr. 1. Kamerový a vizualizační systém

Absence kabelů nepřekvapí, návštěvník neví, že kabely nejsou ukryty ve stěnách, a že impuls od stmívače světel přenáší rádiový vysílač na frekvenci 868 MHz. Rovněž netuší, že je možné celý byt ovládat odkudkoliv, kde má signál mobilní telefon, protože jádro celého systému, řídicí jednotka Home Manager, přijímá pokyny i prostřednictvím SMS a dokáže na zvolené telefonní číslo odesílat aktuální informace o stavu elektroinstalace a různých senzorů v bytě.

Elektroinstalace a připojené přístroje fungují na jednoduchých principech. Stav vypnuto/zapnuto nebo plynulou změnu mezi dvěmi intenzitami používá osvětlení, klimatizace i ovládání rolet nebo vrat garážového stání. V tom se systém Xcomfort předváděný v Superbytu ničím neliší od toho, co většina lidí zná alespoň z filmů. Opravdové inovace se skrývají v bezdrátovém ovladači, radiofrekvenční sběrnici a automatické řídicí jednotce Home Manager.

Spojení bezdrátové sběrnice a ovladače pro nastavení všech prvků elektroinstalace si poradí s jakoukoliv vzdáleností a překoná překážky v podobě příček mezi pokoji nebo patry. Home Manager umožňuje jednoduše naprogramovat automatické udržování požadovaného stavu domácnosti nebo nastavení různých kombinací osvětlení pro typické situace, jako je četba, sledování televize nebo práce na počítači. Automatická regulace teploty, osvětlení nebo simulace přítomnosti obyvatel opět není novinkou. Ale systém, který dokáže odlišovat scénáře podle dnů v týdnu, odpojit většinu zařízení od proudu při zachování funkce kritických spotřebičů, jako je chladnička, to už obvyklé není. Stejně tak ovládání domu prostřednictvím SMS.

Obr. 2.

Obr. 2. Přenosný bezdrátový vypínač v designu Axend

Zdánlivá obyčejnost celého řešení a snadnost jeho použití jsou největší devizou systému Xcomfort v Superbytu. Je to nejlepší způsob, jak budoucím zákazníkům ukázat, že podobně vybavený dům nebo pokoj mohou mít také, a to bez nutnosti velké rekonstrukce, rozbíjení zdí a pokládky nových kabelů. Tato vlastnost systému Xcomfort se ukázala jako významná přednost při instalaci, kterou v Superbytu realizovala firma ELPAP s. r. o., systémový partner společnosti Moeller Elektrotechnika. Celá instalace, včetně umístění jednotky Home Manager a jejího programování, trvala pouze tři dny.

Samotný systém Xcomfort je pro zájemce o inteligentní bydlení jistě dostatečným lákadlem. Jestliže však možnost osobně vyzkoušet nabídku, kterou přináší automatické ovládání elektroinstalace a mnoha spotřebičů, nestačí, nabízí Superbyt i další důvod k návštěvě. Uvnitř zájemci najdou také multimediální centrum Microsoft Windows Media Center PC, které funguje jako digitální videorekordér, kino i běžný počítač pro práci a hraní her. I tento systém se ovládá bezdrátově, pomocí ovladače, který připomíná televizní ovladač, nebo z bezdrátové klávesnice. Když se k tomu přidá velkoplošná televizní obrazovka, kvalitní zvukový systém a terasa s továrním komínem, nelze odolat. Superbyt je možné navštívit každý pátek až do konce ledna. K návštěvě bytu je nutná registrace na www.superbyt.cz, kde je také přesná adresa a další informace o celém projektu.