časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Budova osvětlená výhradně diodami LED

|

Na celém světě se v současné době spotřebuje ročně více než 2 600 TW·h elektrického proudu k osvětlení ulic, budov a domácností. Je to asi 19 % celkové spotřeby elektřiny ve světě. Hlavní podíl na spotřebě má nízká energetická účinnost klasických žárovek, které jsou stále nejrozšířenějším a nejpoužívanějším světelným zdrojem . Přitom náhrada za ně již existuje – úsporné zářivky, světelné diody (LED) a výhledově i organické světelné diody (OLED). V poslední době se velké naděje vkládají zejména do světelných diod, které jsou nejenom energeticky úsporné, ale také ekologické (neobsahují rtuť ani olovo), snadno vyrobitelné a dlouhodobě použitelné.
 

Osram jde příkladem

 
Nedávno dokončená vstupní a přijímací budova v areálu firmy OSRAM Opto Semiconductors v Regensburgu, jednoho z největších výrobců optoelektronických polovodičů pro osvětlení, senzoriku a vizualizaci na světě, je první budovou v Německu, která je zevnitř i zvenku osvětlena výhradně světelnými diodami (obr. 1). Více než 4 500 LED s bílým a barevným světlem se využívá pro dokonalé funkční osvětlení prostorů, dekorační osvětlení, světelné efekty a zvýraznění architektonických detailů budovy. Umožňují to nejnovější typy LED, které se vyznačují širokým spektrem barev světla, mimořádně velkým světelným výkonem a při jejich malých rozměrech je lze nenápadně začlenit i do nejmenších prostorů.
 
Osvětlením celé budovy výhradně světelnými diodami zvolila firma OSRAM Opto Semiconductors zajímavou formu prezentace svých produktů, při které návštěvníkům a zákazníkům dokazuje, že osvětlovací technika s LED již není „odsouzena“ jen k použití v podřadných aplikacích.
 

Designová rozmanitost

 
Moderní světelné diody nabízejí v oblasti všeobecného i dekoračního osvětlování téměř neomezené designérské možnosti. Návštěvníka zmíněné nové vstupní budovy na první pohled upoutá neobyčejná pestrost jejich použití. V hale pro příjem návštěvníků projektanti např. zcela upustili od klasických stropních svítidel. O variabilní světelné poměry se zde stará velká světelná stěna s plochou 17 m2 (obr. 2), tvořená vysoce elastickou průsvitnou fólií s tloušťkou jen 0,4 mm. V profilovém rámu fóliové stěny jsou umístěny lišty s diodami LED (LI-EX-Profile), které vyzařují světlo bočně, tedy rovnoběžně se stěnou. Profily na horní a dolní straně rámu fólie jsou osazeny světelnými diodami Golden Dragon Plus s teple a chladně bílým světlem, profily vpravo a vlevo barevnými světelnými diodami Golden Dragon RGB. S využitím promyšleného řídicího systému může světelná stěna dynamicky zobrazovat všechny barevné tóny mezi teple bílou a chladně bílou, ale také mícháním barevného světla z červených, zelených a modrých diod docílit plynulých barevných změn či jiných poutavých světelných efektů.
 
Lišty osazené červenými, zelenými a modrými světelnými diodami jsou také vestavěny za velkou skleněnou plochou (4 m²) prezentačního pultu a umožňují vytvářet zajímavé světelné scenérie. Za pultem světelné diody osvětlují pozadí monitorů a vytvářejí prostorové osvětlení splňující ergonomické podmínky pro práci bez pocitu únavy. Kromě světelné stěny a prezentačního pultu zvýrazňují LED z produkce firmy OSRAM Opto Semiconductors v celé budově různé funkční, dekorační a architektonické prvky. Světelné diody Power TopLED s bílým světlem jsou např. použity k osvětlení zrcadel a stropů na toaletách, ale také k nasvícení dveřních rámů a zdůraznění hran. Před budovou osvětlují LED přístupovou cestu a zábradlí.
 
[Tisková zpráva Unendliche Designvielfalt trifft auf Energieeffizienz, OSRAM Opto Semiconductors, 25. 8. 2009.]
Ing. Karel Kabeš
 
Obr. 1. Nová vstupní budova firmy OSRAM Opto Semiconductors je osvětlena jen světelnými diodami (Foto: OSRAM)
Obr. 2. Velká světelná stěna v hale pro příjem návštěvníků (Foto: OSRAM)