časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Brněnské ELEKTRO se blíží

|


Brněnské ELEKTRO se blíží

Stavební veletrhy Brno již desátým rokem dokazují, že si za dobu své existence vydobyly v oboru stavebního průmyslu respekt a uznání laické i odborné veřejnosti, pro kterou jsou hlavní událostí veletržní sezony. Ta letošní bude zahájena na brněnském výstavišti již 25. dubna 2006. Opět zde bude možné až do 29. dubna na jednom místě přehlédnout současný vývoj ve stavebnictví a dozvědět se o všech novinkách a trendech v tomto oboru.

Obor elektrotechniky, osvětlovací techniky a elektroinstalací, který je v českém prostředí relativně mladý, se v průběhu několika posledních let dostal do jedné z nejsilnějších oborových skupin. To organizátory vedlo k vytvoření samostatného veletrhu Elektro, avšak zavedeného do veletržního komplexu s mnoha atraktivními tématy, desetitisíci návštěvníků, silným odborným zázemím a spoustou vhodných kontaktů. Jeho základy stojí na široké platformě výrazně se rozvíjejícího segmentu stavebního průmyslu. Obr. 1. Elektrotechnologie a tzv. inteligentní řídicí systémy se v architektuře a stavebnictví již dávno staly samozřejmostí; současně jsou i nástrojem, který tento obor používá při výstavbě. Velkého významu ve vztahu k veletrhu Elektro nabývá především legislativa, která upravuje pravidla pro osvětlování veřejných prostranství a komunikací. Svým specifikům podléhá také vánoční nebo jiné slavnostní osvětlení, jehož realizace musí splňovat přísné bezpečnostní požadavky a požadavky na předepsanou účinnost a minimální spotřebu energie. A právě šetření energií navazuje na hlavní téma veletrhu zelená energie.

Význam brněnských stavebních veletrhů spočívá především v širokém záběru témat a dílčích oborů stavebního průmyslu. V historii pořádání veletrhů lze vysledovat, jak reagují na aktuální potřeby vystavovatelů a odborné návštěvnické veřejnosti. Proto Stavební veletrhy Brno vždy tvoří více projektů, které jsou vzájemně propojeny společnou tematikou stavebnictví a současně individuálně oborově zaměřeny. Letos budou zahrnovat tři samostatné projekty: 11. mezinárodní stavební veletrh IBF, 7. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK Brno a 3. mezinárodní veletrh osvětlovací techniky, elektroinstalací a systémové integrace budov Elektro.

Poprvé se uskuteční veletrh Urbis Invest – mezinárodní veletrh investic, financí, realit a technologií pro města a obce. Ten navazuje na tradici úspěšného projektu Urbis, který byl na základě rostoucí poptávky vystavovatelů a odborných návštěvníků rozšířen o oblast investic, financí a realit. Obr. 2. Tato změna vedla k osamostatnění veletrhu a promítla se také do jeho názvu. Urbis Invest je tedy investiční veletrh, který se bude konat ve stejném termínu jako Stavební veletrhy Brno, s kterým má velmi úzké tematické vazby. Bude se zabývat jak finančními investicemi (kolektivní financování, nabídka fondů, investiční nástroje, vzdělávání širší odborné veřejnosti – posílení kapitálového trhu v ČR), tak možnostmi investování do nemovitostí, tzv. nemovitostními fondy. Představí se zde i mnoho firem věnujících se správě nemovitostí, facility managementu, svou nabídku představí několik realitních kanceláří. Tradiční a nedílnou součástí tohoto veletrhu zůstává představení nových technologií pro města a obce.

Zelená energie, hlavní téma, které propojí všechny veletrhy v rámci Stavebních veletrhů Brno 2006, bude mít úzkou vazbu na nízkoenergetické technologie, trvale udržitelný rozvoj a využití obnovitelných zdrojů. Skutečnost, že téma je aktuální, potvrzuje vysoký zájem vystavovatelů, novinářů i široké laické a odborné veřejnosti. Již dnes je přihlášeno více než 50 vystavovatelů, kteří mají k zelené energii užší vazbu.

Doprovodný program Elektro bude opět sestavován za spolupráce a garance Českomoravské elektrotechnické asociace ELA. Naváže tak např. na úspěšnou akci loňského ročníku – Konferenci o systémové integraci v budovách i v domácnostech.

Současná podoba Stavebních veletrhů Brno je reakcí na rozvoj stavebního průmyslu a mj. je taková zásluhou vystavovatelů. Vystavovat na veletrhu totiž znamená chopit se příležitosti, být informován, dát o sobě vědět a navázat ty správné kontakty. Většina firem využívá brněnské veletrhy nejen k prezentaci vlastní značky a předvedení novinek, ale i k získání nových partnerů a jako místo kontraktačních jednání.

Nadcházející ročník nabídne vystavovatelům opět vysoký standard služeb, který veletržní správa v Brně poskytuje v podobě moderního veletržního areálu, komplexního výstavářského servisu, každoročně vysoké návštěvnosti a garantované odborné úrovně doprovodných programů, stejně tak jako masivní mediální komunikace v ČR i v zahraničí. Přihlášení vystavovatelé budou moci nově bezplatně využít možnosti prezentace vlastní firmy a produktů či služeb na PR portálu, který je součástí webových stránek veletrhu.

Více na www.bvv.cz/elektro