časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Blahopřání Ing. Vladimíru Dvořáčkovi

|

V září bude slavit sedmdesátiny známý světelný technik, odborník na světelné zdroje, dlouholetý aktivní člen a předseda Českého národního komitétu Mezinárodní komise pro osvětlení CIE (ČNK CIE) Ing. Vladimír Dvořáček.

Narodil se 17. září 1941 v Prievidzi. Po maturitě na gymnáziu v Rožnově pod Radhoštěm v roce 1958 byl přijat na Slovenskou vysokou školu technickou v Bratislavě, kde absolvoval dva ročníky na elektrotechnické fakultě, odkud přešel do třetího ročníku studia na Fakultě elektroniky Moskevského energetického institutu, specializace světelná technika a světelné zdroje (na zdejší katedře v té době působili významní odborníci ve světelné technice, prof. V. V. Měškov, G. N. Rochlin, V. S. Litvínov, V. V. Trembač, A. B. Matvejev a další). Po úspěšném obhájení diplomové práce v roce 1964, zaměřené na efektivnost zářivek, a po získání červeného diplomu nastoupil do odboru výzkumu a vývoje světelných zdrojů v Tesle (později a. s. Teslamp) Holešovice, kde byl vedoucím vývojových úkolů v oblasti zářivek, halogenidových a speciálních výbojek.

Postupně zastával funkce vedoucího oddělení výbojek, vedoucího podnikového výzkumu a vývoje světelných zdrojů, vedoucího úseku řízení jakosti, náměstka ředitele pro technický rozvoj, technického ředitele společnosti a prvního náměstka generálního ředitele. Je autorem, popř. spoluautorem několika patentů v oblasti světelných zdrojů (nejzajímavější z nich je výbojka na léčení dětské žloutenky, která se používá dodnes), publikoval množství odborných článků z oboru, překládal odborné články z několika jazyků. Je spoluautorem knihy Světelná technika a osvětlení, vydané roku 1985 v nakladatelství FCC Public, Praha. Pravidelně se aktivně zúčastňuje různých odborných seminářů a konferencí, včetně mezinárodních, externě přednášel na ČVUT předmět světelné zdroje.

Byl dlouholetým předsedou ČNK CIE. Nyní v něm zastává funkzejména ci místopředsedy. Je členem redakční rady časopisu Světlo, předtím byl předsedou redakční rady podnikového časopisu Světelná technika v Tesle. V současné době pracuje v oblasti světelných zdrojů ve firmě S Lamp s. r. o. Panenské Břežany, která vyrábí halogenidové a speciální výbojky, jejímž je spoluzakladatelem a spolumajitelem. Po přestěhování výrobního zařízení do zahraničí firma S Lamp pokračuje v ČR jako prodejní společnost. Jako člen redakční rady časopisu Světlo recenzuje důležité odborné články a účinně pomáhá s odpověďmi na dotazy čtenářů. Aktivně pracuje v Technické normalizační komisi (TNK 67) Světelné zdroje, svítidla a jejich příslušenství, a to funkzejména na korekturách překladů norem EN a IEC do češtiny. Zároveň je členem TNK 76 Osvětlení, takže pomáhá koordinovat společnou světelnětechnickou terminologii.

V posledním období se vedle pokračující odborné činnosti v oblasti světelných zdrojů – např. v Národním technickém muzeu, kde uspořádává a popisuje hodnotnou sbírku světelných zdrojů (obr. 2), věnuje také svým vnoučatům Elišce, Kubíčkovi, Kristiánkovi a nejmenší Laurince (obr. 3).

K jeho zálibám patří filatelie, chataření, houbaření, návštěvy výstav výtvarného umění, cestování atd.
Za jeho záslužnou dlouholetou práci mu jménem redakce časopisu Světlo a jeho přátel děkujeme a přejeme mu dobré zdraví a mnoho úspěchů v práci i v dalším životě.

Ing. Jiří Novotný a Ing. Jana Kotková

Obr. 1. Přednáška o světelných zdrojích na semináři na Dlouhých Stráních
Obr. 2. Jubilant se zajímavými exponáty z NTM (2011)
Obr. 3. Oslavenec s novým světýlkem – vnučkou Laurinkou (2011)
Obr. 4. Ing. Dvořáček odpovídá na dotazy návštěvníků (Pragointerier 2010, stánek časopisu Světlo)