časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezpečné skříně Hensel pro fotovoltaiku

|

Co znamená ochrana izolací na Un = 1 000 V DC?

Vlivem atmosférických a spínacích přepětí či zkratováním části elektrického obvodu může dojít ke vzniku požáru, a tím k poruše či zničení fotovoltaických panelů. Někteří provozovatelé fotovoltaických elektráren již tuto zkušenost mají. Škodám, které vznikají majitelům těchto elektráren v případě požáru, lze předejít použitím bezpečných fotovoltaických přístrojů a skříní od renomovaného výrobce.

Bezpečné připojovací skříně fotovoltaických panelů (generátorů) a rozváděčové skříně pro fotovoltaické systémy Enysun dodává společnost Hensel, která je již 80 let jednou z předních firem na světovém trhu v oblasti rozbočování, jištění a rozvodu elektrické energie.

Pro ochranu a spínání je ve stejnosměrných fotovoltaických zařízeních nezbytné použít speciální ochranné a spínací přístroje, které jsou k těmto účelům určeny. Ne všechny přístroje a skříně, které jsou nabízeny na trhu, je možné použít pro fotovoltaické systémy. Musí splňovat normu DIN VDE 0100-712, která mimo jiné uvádí, že když UOC (napětí naprázdno, jehož hodnota je dána počtem fotovoltaických panelů řazených v sérii jednotlivých fotovoltaických polí) překročí 120 V DC, je třeba použít fotovoltaické moduly s třídou izolace II. Jelikož se v praktických fotovoltaických zařízeních vyskytují stejnosměrná napětí vyšších hodnot, než je 120 V DC, a to až do Uoc = 1 000 V DC, je splnění této podmínky nutné. A právě plastové připojovací a rozváděčové skříně firmy Hensel této podmínce vyhovují.

Připojovací skříně fotovoltaických panelů (generátorů) a rozváděčové skříně musí odpovídat normě DIN EN 61439. Tato norma uvádí, při jaké hodnotě zkušebního napětí Ui je třeba provést zkoušku izolace skříně na hodnotu napětí 1 000 V DC. U plastových skříní, které dodává firma Hensel, je zkušební napětí, které musí izolace vydržet (viz obr.), Ui = 1,5 × 3 110 V = 4 665 V. Výrobky od firmy Hensel řady KV, Enystar a Mi tuto zkoušku izolace úspěšně podstoupily ve vlastní zkušebně firmy, a obstály tak při zkoušce napětím 4 665 V.

Výrobky od firmy Hensel řady KV, Enystar a Mi tuto zkoušku izolace úspěšně podstoupily ve vlastní zkušebně firmy, a obstály tak při zkoušce napětím 4 665 V. Jsou tedy určeny k provozování při napětí Uoc = 1 000 V.

Cena fotovoltaické techniky není natolik nízká, aby si její majitel mohl dovolit nezabezpečit ji proti nechtěnému provoznímu poškození. Bezpečné řešení fotovoltaických zařízení od firmy Hensel, jež je v souladu s platnými normami, je tou správnou volbou.

 Ing. Pavla Slavíková

Obr.: Zkouška rozváděčové skříně řady Mi – zkušebna Lennestadt, SRN