časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Automobilové žárovky General Electric – produkty světového výrobce

|

číslo 4/2004

GE Lighting, s. r. o., představuje z širokého sortimentu světelných zdrojů
Automobilové žárovky General Electric – produkty světového výrobce

Použití nejnovějších technologií v plně automatizované výrobě, aplikace špičkových materiálů, počítačová kontrola kvality výroby, kontinuální vývoj a výzkum, široký sortiment jsou základní charakteristiky produkce automobilových žárovek GE.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Obr. 2. Thomas Alva Edison, zakladatel společnosti General Electric Company
Obr. 4. Tak zvané blistrové balení automobilových žárovek pro supermarkety

GE Lighting nabízí velmi obsáhlý sortiment automobilových žárovek, známých po celém světě.

Vysoké kvality automobilových žárovek (dále autožárovek) se dosahuje neustálým uplatňováním nejnovějších výsledků výzkumu a vývoje, získaných špičkovými odborníky pracujícími v nejmodernějších laboratořích. Cílem General Electric je vyrábět s nulovou zmetkovostí. Podmínkou dosažení tohoto cíle je promítnutí požadavků na kvalitu již do konstrukce žárovek. Proto mohou být užitné vlastnosti, kvalita a spolehlivost výrobků na nejvyšší úrovni, kterou moderní technologie umožňují. Autožárovky GE jsou vyráběny a označovány podle nejpřísnějších mezinárodních norem, např. ECE, DIN, ANSI aj. Vyrábějí se v certifikovaném systému jakosti ISO 9001 a ISO 14001.

Obr. 3. Obr. 5.

Speciální sklo všech halogenových žárovek GE omezuje složku UV záření. To znamená, že uvedené žárovky mohou být použity v plastových světlometech bez nebezpečí jejich „oslepnutí“ (degradace). Úplný sortiment jednovláknových a dvouvláknových halogenových žárovek (H1, H3, H4, H7) je k dispozici ve více verzích – standard, Long Life, MegaLight, a v barevných variantách EuroBlue, SuperBlue, All Day, Gold aj. Jejich kvalita je podporována systémem zabezpečení jakosti 6s (six sigma), který je aplikován ve všech oblastech činností společnosti.

Společnost GE Lighting, s. r. o., nabízí a dodává autožárovky pod obchodními značkami GE a TUNGSRAM obchodním partnerům v různých segmentech trhu. To znamená, že jsou dodávány prvovýrobcům (OEM) zajišťujícím dodávky kompletních světlometů pro automobilky (obr. 5), partnerům s vlastní distribuční sítí (společnosti prodávající autodíly a autodoplňky, mezinárodní sítě, sítě autoservisů, sítě čerpacích stanic apod.) i koncovým uživatelům typu vlastní servisní sítě ŠKODA Auto.

Obr. 6. Obr. 7. Obr. 8.

Každý z uvedených segmentů je zásobován autožárovkami v baleních uzpůsobených optimální potřebě zákazníka: průmyslové balení, klasické krabičkové obaly, balení typu blister, servisní krabičky do povinné výbavy vozidel, různé prodejní stojany (obr. 3, obr. 4, obr. 6 a obr. 7, 8).

Nejnovější vývojové řady světelných zdrojů pro automobily zastupují jednak xenonové výbojky typu D2S a D2R, jednak halogenové autožárovky typu H8, H9 a H11 s plastovou paticí (obr. 9).

Obr. 9. Obr. 10.

Světelné zdroje D2S a D2R pracují na principu vysokotlaké výbojky; podmínkou pro jejich aplikaci je vřazení předřadníku do elektrického obvodu. Tyto výbojky jsou používány v hlavních světlometech automobilů, neboť zlepšují bezpečnost, viditelnost a zrakovou pohodu při noční jízdě.

Neopomenutelnou praktickou výhodou je několikanásobně delší doba života D2S a D2R ve srovnání s halogenovými autožárovkami. Halogenové autožárovky H8, H9 a H11 s inovovaným designem a speciální plastovou paticí, při současném zlepšení vnějších těsnicích vlastností patice a usnadnění instalace či výměny samotné autožárovky uživatelem, jsou nyní nejvýkonnějším typem světelných zdrojů GE pro automobily ve své kategorii. Další jejich výhodou je možnost použítí pro hlavní i přední mlhové světlomety.

GE Lighting, s. r. o.
Lidická 965/31
602 00 Brno
tel.: +420 541 321 015–6
fax: +420 541 321 017
e-mail: ales.rychtar@lighting.ge.com, radovan.sevcik@lighting.ge.com, jaroslav.haluza@lighting.ge.com
http://www.GElighting.com