časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Atmosféra na ART & DECORATION

|

číslo 1/2004

Atmosféra na ART & DECORATION

Mgr. Helga Hrabincová

Ve dnech 4. až 7. prosince 2003 se ve Veletržním paláci v Praze konal druhý ročník předvánoční prodejně-kontraktační výstavy stylového nábytku, interiérových dekorací, textilu a bytových doplňků ART & DECORATION. Výstava, organizovaná společností AC EXPO, znovu potvrdila, že má svým návštěvníkům co nabídnout. V průběhu čtyř dnů navštívilo tuto akci téměř deset tisíc návštěvníků a akreditovalo se na ní 222 novinářů. Ti udělovali Cenu novinářů AD 2003 za nejzajímavější expozici.

Obr. 1. Obr. 2.

Novináři zvolili za nejzajímavější doprovodný program projekt studentů a mladých architektů nazvaný TOP STARS. Tento projekt v jedenácti neobvyklých instalacích u nás poprvé představil nové světové trendy v tzv. Life Style skupinách, tedy skupinách životního stylu. Vytvořili je teprve v loňském roce odborníci pro frankfurtské veletrhy Tendence a Ambiente. Jednotlivé skupiny představují různorodé předměty, dekory a typy aranžmá – Modern Living reprezentuje vše mladé a moderní, do skupiny Emotion patří předměty klasické, pohodlné a kultovní, Joy představuje hravost a barvy a poslední skupina Function je skupinou předmětů jednoduchých, elegantních a praktických. Obr. 3. Projekt TOP STARS pobavil a potěšil novináře a publicisty. Rovněž návštěvníci po shlédnutí těchto instalací s chutí vyhledávali expozice společností, které se na realizaci projektu podílely a zároveň se na výstavě prezentovaly.

Příznivou odezvu u novinářů zanechala estetická, přehledná a dokonale funkční a minimalistická expozice pražské společnosti Nautilus bytové doplňky.

V rámci společenského večera Decor party byly bez určení pořadí uděleny další tři ceny. Šlo o ceny hlavních mediálních partnerů, časopisů Domov a Living, a o Cenu organizátora. Cena časopisu Living byla slavnostně předána firmě Nautilus bytové doplňky za architektonické ztvárnění a čisté funkční řešení expozice, Cena časopisu Domov byla předána královéhradecké firmě Polstrin design za křeslo s podnožkou IRIS, design Karel Pacák. Cenu organizátora získala pražská společnost Sia Palác Flóra za tvůrčí přístup k propagaci svých produktů na výstavě ART & DECORATION.

Dalším projektem byla prezentace nazvaná Ženská ruka v interiéru. Ukázala tvorbu šesti žen zabývajících se textilním a keramickým designem – Evy Jandíkové, Zuzany Krajčovičové, Heleny Loudové, Jany Molovčákové a Katy Kissoczyové.

Obr. 4.

Za zmínku stojí také květinová show přední české floristky Růženy Bubeníčkové. Ta návštěvníkům představila techniky moderních květinových vazeb a aktuální evropské trendy – zimní 2003 Magic Drama a jarní 2004 Graphic Play. Květinová přehlídka byla aktuálně doplněna vazbami určenými k vánoční výzdobě.

Také druhý ročník výstavy ART & DECORATION obsáhl široké spektrum volného výtvarného umění od malby, přes kresbu, grafiku až po uměleckou plastiku a prezentoval se mnohem kultivovaněji a vytříbeněji než ročník předchozí.

Organizátoři zvou již nyní vystavovatele i návštěvníky k účasti na letošním předvánočním setkání milovníků útulného a zabydleného domova.