časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ať počítám, jak počítám –

|

číslo 4/2004

Ať počítám, jak počítám –

– pořád mi vychází, že časopis Světlo je na scéně už sedm let. Těžko říct, je-li to moc nebo málo. Při hodnocení stáří zvířat lze z průměrného věku, kterého se zvíře přirozeně dožívá, získat jakousi představu o tom, zda máme juniora, nebo mazlíčka v nejlepších letech, nebo stařešinu. Ale věk časopisu? Kde vzít ten průměr?

Nejdéle existující český časopis Listy cukrovarnické začal vycházet v roce 1882 a je tu dodnes. Slušného věku se dožil Elektrotechnický obzor, založený v roce 1911 a vycházející až do roku 1991, kdy splynul s měsíčníkem Elektrotechnik v nynější Elektro. Opačným extrémem je celá plejáda publicistických magazínů, plátků vynášejících na veřejnost drby z lepší společnosti, ale i seriózních odborných periodik, které překlepaly několik sezón a v konkurenční tlačenici zašly na nezájem čtenářů nebo na nezájem inzerentů, tedy na nedostatek základních životních potřeb.

Snad můžeme vyslovit soud, že Světlo je časopis mladý a nabízí se mu slušná perspektiva. Osvětlovací technika rozhodně neustrnula ve vývoji, prosazují se nové materiály, nové principy i nová řešení. Stejně jako v ostatních oborech i osvětlovací technika se nejen vyrábí, ale také prodává a používá. A lidé, kteří v tomto oboru pracují, potřebují informace, poučení, rady, zkušenosti. Autoři tedy mají co psát a čtenáři mají co číst. Tím vytvářejí prostředí pro úspěch a účinnost reklamy a prezentačních článků, které dotvářejí onu zmíněnou základní životní potřebu.

Sedm zahřívacích let uvedlo časopis mezi českou a mezinárodně známou odbornou periodickou literaturu, představilo jej firmám i jednotlivcům, jejichž oborem činnosti je osvětlovací technika. Časopis znají studenti, projektanti, výrobci i prodejci. Své informace v něm nacházejí architekti i pracovníci technických služeb a státní správy.

Dovedeme si představit čtenáře, který popadne nové vydání časopisu a nepustí ho z ruky, dokud je v něm nepřečtená stránka. A skoro slyšíme ten povzdech na konci: „Tak zase za čtvrt roku...„

Tak pro tyhle (ale i pro ty umírněnější) máme dobrou zprávu. Zkracujeme dobu čekání na další číslo. V roce 2005 časopis Světlo vyjde šestkrát. Složil zkoušku životaschopnosti, ve které mu hodně pomohla redakce svou zodpovědnou prací, redakční rada a další odborníci svou odbornou podporou, čtenáři svým zájmem o obsah a inzerenti svou aktivní spoluprací na obchodní bázi.

Vedení vydavatelství FCC PUBLIC i redakce děkují všem příznivcům časopisu Světlo a přejí jim, aby rok 2005 byl pro ně úspěšný.

Ing. Emil Širůček
ředitel vydavatelství