časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

art & interior6 a VI. přehlídka českého designu

|


art & interior6 a VI. přehlídka českého designu

Čtenáře jsme v předchozím čísle našeho časopisu již informovali, že společnost AC EXPO s. r. o. připravuje šestý ročník komplexu výstav moderního designu nábytku, svítidel a interiérových doplňků art & interior6 Tato akce se uskuteční 21. až 24. dubna 2005. ve Veletržním paláci v Praze. Její součástí, kromě projektu art & interior point, který představí nejlepší interiérové společnosti České republiky na jejich stálých adresách, jsou také Přehlídky českého a zahraničního designu.

Obr. 1.

VI. přehlídka českého designu, organizovaná ve spolupráci s Národní galerií v Praze, nabídne ve dnech od 26. dubna do 31. května v prostorách Veletržního paláce výstavu Design centra České republiky (DC ČR), jež bude největší soubornou výstavou českého designu (na ploše téměř 2 000 m2). Měla by představit tradice našeho designu od známých tzv. thonetek, přes funkcionalisty, Tatru 58, 50. a 60. léta dvacátého století (např. felicie, šestsettrojka a tryskové stavy, tramvaje, letadla, sklo a porcelán či výrobní prostředky) po konec osmdesátých let. Dále naváže design 90. let a přelomu století, tedy design z období, které je v DC ČR podrobně zmapováno. Nebude zde proto chybět žádný z českých výrobků, který si tuto prezentaci zaslouží. Ze zmíněné souborné výstavy budou vybírány exponáty pro reprezentativní výstavy v zahraničí.

Projektem připravovaným rovněž pro VI. přehlídku českého designu je Design do tmy, tedy design pro zrakově postižené. Jeho autorkou a kurátorkou je PhDr. Lenka Žižková. Existují pomůcky a předměty pro zrakově postižené a nevidomé, které jim mají pomoci řešit běžné denní činnosti. Stačí však navštívit jakoukoliv prodejnu tzv. tyflopomůcek, aby si každý uvědomil, jak málo těchto pomůcek je. V rámci projektu byly osloveny všechny české i slovenské školy vychovávající budoucí designéry, aby se do projektu zapojily. Studenti si mohli vybrat zadání ze soupisu problémů. Poté museli projít jak pracovní dílnou (workshopem), tak proškolením a diskusemi v tyflocentrech v různých městech a současně museli během práce konzultovat jednotlivá řešení se zrakově postiženými. Do nového, funkčního i tvarově vhodného řešení běžných předmětů, které však jsou naprosto nevhodné pro ty, kdo mají poškozený zrak, se pustilo téměř sto studentů. Výsledkem budou návrhy a modely předmětů, jež by zrakově postiženým a nevidomým občanům zlepšily nebo zpříjemnily život. Některé z již existujících předmětů je třeba funkčně vylepšit, jiné nově vytvořit. Jejich funkční i výtvarná hodnota budou jistě atraktivní i pro vidomé. Po dohotovení studentských prací budou vybrány exponáty pro výstavy v Muzeu hlavního města Prahy a v Národním technickém muzeu. Prostory v nich bude rozděleny na dvě části – na výstavu haptickou, určenou pro zrakově postižené i vidomé návštěvníky, a na část určenou pro vidomé. Projekt zaujal i v zahraničí, a proto se česká centra rozhodla, že nejlepší exponáty budou putovat po světě.

Součástí komplexu výběrových výstav art & interior6 bude také samostatná sekce svítidel, o níž čtenářům poskytneme informace v příštím čísle časopisu SVĚTLO.

Podrobněji o výstavě na www.artinterior.cz

-jk-