časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

art & interior5 ve Veletržním paláci v Praze

|

číslo 3/2004

art & interior5 ve Veletržním paláci v Praze

Komplex výběrových výstav moderního designu nábytku, svítidel a bytových doplňků art & interior, pořádaný již pátým rokem společností AC EXPO s. r. o. ve Veletržním paláci v Praze, se v České republice za dobu své existence stal mezi odbornou i laickou veřejností významným a uznávaným pojmem. Účast na této akci je pro společnosti a interiérová studia prestižní záležitostí především proto, že organizátoři stále velmi dbají na kvalitu a úroveň jednotlivých vystavovatelů. Komplex výstav získal rovněž vlastní specifické publikum. Ačkoliv je v zájmu udržení jejich vysoké prestiže nezbytné organizovat výstavu pouze v určitém rozsahu, který mají návštěvníci možnost obsáhnout během jednoho dne, zájem o prezentaci, věhlas akce i její návštěvnost stále rostou.

Obr. 1.

Obliby a porozumění u návštěvníků došly rovněž Přehlídky českého a zahraničního designu, pořádané ve spolupráci s Národní galerií v Praze, Sbírkou moderního a současného umění, které komplex výběrových výstav každoročně doprovázejí a v prostorách Veletržního paláce pokračují ještě celý měsíc po skončení art & interioru. Základním úkolem těchto přehlídek je seznamovat zájemce nejen s designérskou tvorbou v zahraničí, ale také v rámci mnoha zajímavých projektů, vypsaných právě pro přehlídky, představit nové materiály, netradiční řešení či kontroverzní témata ztvárněná mladými i renomovanými českými návrháři, architekty a designéry.

Letos se akce konala od 22. do 25. dubna na ploše větší než 5 000 m2. Zúčastnilo se jí 278 vystavovatelů (166 tuzemských, 112 zahraničních) a přišlo si ji prohlédnout téměř 20 000 návštěvníků. Generálními partnery byly společnosti LG Chem Europe a Koryna nábytek, a. s. Společnosti, které se zde v tomto roce prezentovaly, sázely především na prověřený minimalistický design. Návštěvníky zajisté zaujala netradičně pojatá expozice společnosti Koryna, která v praxi představila nový materiál společnosti LG Chem nazvaný Hi-macs v realizacích kuchyní podle návrhů architektky Barbory Škorpilové.

Osvěžením byla prezentace posledních trendů v odívání, které se mohli návštěvníci zúčastnit v nově rekonstruovaném suterénu Veletržního paláce v rámci projektu Prague Fashion Days.

Již nyní připravují organizátoři další ročník jarního komplexu výběrových výstav art & interior. Věří, že ani následující roky tato akce své příznivce nezklame a její prestiž dále poroste – mezi odborníky i mezi milovníky moderního designu nábytku a osvětlení. Zajímavostí jistě je, že v roce 2005 by organizátoři chtěli zařadit samostatnou sekci E-light, týkající se interiérového i exteriérového osvětlení, podpořenou doprovodným programem. Partnerem této sekce se stane odborný časopis SVĚTLO.

Mgr. Helga Hrabincová

http://www.artinterior.cz