časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Architekturní osvětlení zámku Konopiště

|


Architekturní osvětlení zámku Konopiště

Ing. Radek Panchartek

Firma Enika s. r. o. Nová Paka je známa dodávkami svítidel pro osvětlení prestižních budov, v řadě případů významných památek. Jednou z takových realizací je osvětlení zámku Konopiště.

Barokní skvost

Tento skvost vznikl na konci 13. století jako hrad typu francouzského kastelu s obdélníkovým půdorysem, sedmi různě vysokými věžemi a vynikající výbornou obranyschopností. Byl opěrným bodem předního zástupce jedné ze šlechtických stran, pražského biskupa Tobiáše z Bechyně.

Od roku 1318 byli jeho majiteli bratři Tobiáš a Beneš z Benešova. Dalšími majiteli se stali Šternberkové. Na hradě byl jimi krátce vězněn král Václav IV.

Obr. 1.

Obr. 1. Svítidla Cricket 26 BR s bronzovým rámečkem, osazená halogenidovými výbojkami s příkonem 70 W

Na počátku 16. století, stále ještě za vlády Šternberků, byl hrad přestavěn v pozdně gotickém stylu; to dokazují sklípkové klenby v palácové části.

Roku 1602 bylo Konopiště z důvodu hospodářských potíží prodáno Dorotě a Přechovi Hodějovským. Za jejich vlastnictví byly v roce 1605 dokončeny jeho renesanční úpravy.

Od roku 1590 měnilo Konopiště, zejména pro zadlužení a neutěšenou hospodářskou situaci vlastníků, poměrně často majitele. Začátkem 18. století získali hrad Vrtbové, kteří jej rozsáhlými změnami přebudovali na pohodlný zámek. V roce 1725 se na jeho barokní přestavbě podílel architekt František Maxmilián Kaňka, rovněž byla postavena vrcholně barokní brána se sochami Matyáše Bernarda Brauna. Roku 1746 byl zmodernizován zámecký interiér, přičemž Lazar Widman vytvořil dřevořezby a František Julius Lux fresky.

V roce 1870 přešel majetek na Františka Eugena z Lobkovic, který však neměl dostatek financí, a tak roku 1887 Konopiště prodal arcivévodovi Františku Ferdinandovi d´Este. Ten se sem často uchyloval pro neshody na císařském dvoře, jejichž důvodem byl nerovný sňatek s Žofií Chotkovou.

Obr. 2. Umístění svítidel Cricket 26/71 u paty zdi průčelí zámku Konopiště
Obr. 4. Průčelí zámku osvětlené zemními svítidly Cricket 26/71
Obr. 5. Lovecké sousoší osvětlené samostatným svítidlem Cricket 26

Obr. 2. Obr. 4. Obr. 5.

František Ferdinand d´Este nechal Konopiště v letech 1889 až 1894 opravit architektem Josefem Mockerem ve stylu romantické gotiky.

Milovník umění

Arcivévoda byl vášnivým lovcem, proto lze na zámku spatřit množství tuzemských i exotických loveckých trofejí. Velice obdivoval umění a za svůj život shromáždil velkou sbírku obrazů, uměleckých děl, gobelínů, soch a zbraní. V roce 1900 byl okolo zámku založen obrovský park s růžovou zahradou, skleníky, oborou a rybníkem. Po násilné smrti arcivévody i jeho choti zdědily panství jejich tři děti – Žofie, Maxmilián a Ernst. Po první světové válce a pádu monarchie připadlo Konopiště státu.

Osvětlení

Osvětlení zámku muselo respektovat historickou hodnotu a význam budovy jako takové. Pro nasvětlení bylo nutné zvolit svítidla, která by nenarušovala vnější vzhled budovy, a celá úprava by tak byla akceptovatelná nesmlouvavými památkáři.

Obr. 3.

Obr. 3. Zámek Konopiště je barokní perlou pevně spojenou se jménem následníka trůnu
Obr. 6. Pohled na osvětlené průčelí zámku zpod terasy

Požadavkem zadavatele bylo nasvětlit průčelí zámku tak, aby nebylo zapotřebí montovat svítidla na fasádu budovy. Proto byla pro jeho nasvětlení zvolena zemní svítidla Cricket od italské firmy SBP. Ta bylo možné umístit do terasy před hlavním průčelím.

Na realizaci se podílela správa zámku v čele s její ředitelkou paní Ing. Marií Krajčovou, která zastupovala investora, tedy stát, do jehož majetku zámek patří. Svítidla dodala Firma Enika s. r. o. Nová Paka, výhradní dovozce svítidel italské firmy SBP pro Českou republiku a Slovensko. Firma Enika s. r. o. také zajistila vypracování světelné studie v programu CADElighting, takže zadavatel měl možnost prohlédnout si rozložení izometrických čar a posoudit intenzitu osvětlení v jednotlivých částech objektu ještě před samotnou realizací.

Generálním dodavatelem byla příbramská stavební firma ALVA s. r. o., svítidla montovali pracovníci firmy Pilousek ELM elektromont rovněž z Příbrami.

Při úvaze o umístění svítidel vyšlo jako nejvýhodnější z hlediska realizace a nejsnáze akceptovatelné ze strany památkářů použití zemních svítidel na terase u paty průčelí zámku. Na digitálním modelu byl počet svítidel optimalizován na dvacet. Jedno svítidlo bylo přidáno na osvětlení solitérního loveckého sousoší od sochaře Julia Fuchse před vchodem do zámku.

Obr. 6.

Odolná zemní svítidla

Svítidla jsou rovnoměrně symetricky rozmístěna před průčelím zámku a uložena v žulové dlažbě. Spodní projekce plasticky vykresluje římsy nad okny a zvýrazňuje reliéf fasády. Pro ideální řešení by bylo vhodné použít ještě nasvětlení shora zdrojem s menším výkonem, který by změkčil poměrně tvrdé stíny. Ale jeho montáž na budovu byla zamítnuta orgány památkové péče.

Nabízelo se jiné řešení: umístit pomocná svítidla na stožáry před zámkem. Avšak od toho návrhu bylo po zralé úvaze také upuštěno a nasvětlení pouze zemními svítidly bylo shledáno jako rozumný kompromis mezi ideálním stavem a narušením „čistého„ čelního pohledu umístěním stožárů.

Pro osvětlení byla zvolena zemní svítidla Cricket BR 26/71 s bronzovým rámečkem, který dobře koresponduje s barvou ostatních kování a v žulové dlažbě se dobře vyjímá. Výrobce dodává ještě rámečky hliníkové a z korozivzdorné oceli.

Cricket 26 je odolné zemní svítidlo, které vydrží přejetí motorovým vozidlem do celkové hmotnosti až 15 000 kg rychlostí 30 km/h, což z hlediska odolnosti překonávalo požadavky. Svítidlo s krytím IP67je vhodné pro interiérové i exteriérové použití. Jeho konstrukce umožňuje zapojit v řadě maximálně dvanáct svítidel. U zámku Konopiště byly instalovány dvě větve po deseti svítidlech symetricky po obou stranách vstupního portálu.

Obr. 7.

Obr. 7. Spodní projekce vytváří plastické stíny nadokenním římsám

Svítidlo Cricket 26 je navrženo pro aplikace, které vyžadují vyšší intenzitu osvětlení; právě to byl případ osvětlení zámku Konopiště. Vnitřní elektrická výzbroj umožňuje osadit svítidlo kompaktními zářivkami s příkonem až 26 W, halogenidovými výbojkami s příkonem do 100 W nebo nízkotlakými sodíkovými výbojkami s příkonem do 70 W. Pro nasvětlení průčelí zámku byly zvoleny halogenidové výbojky HQI-T 70 od firmy Osram s příkonem 70 W a teplotou chromatičnosti 4 200 K, která zvýrazňuje bílou barvu fasády.

Výhoda naklápěcího zdroje

Předností svítidla Cricket 26/71 je možnost naklápět světelný zdroj, takže pouhým přestavěním jeho polohy je možné změnit vyzařovací charakteristiku ze standardní symetrické na asymetrickou (kromě svítidel osazených sodíkovou výbojkou). Tato možnost byla při návrhu s úspěchem využita, protože svítidla jsou umístěna v podstatě u paty zdi průčelí, takže asymetrická charakteristika je z hlediska distribuce světla mnohem výhodnější.

Obr. 8.

Obr. 8. Krajní svítidla v řadě osvětlují vstupní portál

Stejně tomu bylo i u svítidla použitého k nasvětlení loveckého sousoší.

Výrobce věnoval velkou pozornost i životnosti a bezpečnosti svítidla. Světelný zdroj je krytý bezpečnostním tvrzeným sklem na silikonovém těsnění s úpravou proti stárnutí. Tělo svítidla tvoří hliníkový odlitek, hlavice je z techpolymeru zesíleného skleněnými vlákny a vnější pouzdro je z PVC. Všechny vnější šrouby jsou z korozivzdorné oceli a pro případnou údržbu je svítidlo vybaveno bezpečnostním odpojovačem, který při demontáži svítidla automaticky odpojí přívod elektrického proudu.

Ke svítidlům Cricket 26/71 se dodává mnoho doplňků, jako jsou barevné filtry (červený, žlutý a modrý), matovaná skla, filtry pro snížení povrchové teploty svítidla, clony proti oslnění nebo ochranné mřížky.

Výběru svítidel pro tuto prestižní realizaci byla věnovaná značná pozornost a to, že správa zámku i generální dodavatel vsadili na kvalitu, se vyplatilo. Svítidla jsou v provozu již více než pět let bez jediné závady.

Foto Václav Šourek

ENIKA, spol. s r. o.
Nádražní 609
509 01 Nová Paka
tel.: 493 773 311
fax: 493 773 322
e-mail: enika@enika.cz
http://www.enika.cz