časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Architekturní osvětlení svítidly s diodami LED

|

číslo 4/2004

Architekturní osvětlení svítidly s diodami LED

Stále se rozšiřující nabídka svítidel a světelných řešení, která za světelné zdroje používají elektroluminiscenční diody (LED), již nenechává nikoho z oboru na pochybách o budoucnosti tohoto směru vývoje světelné techniky.

Základní vlastnosti osvětlovacích zařízení s diodami LED – miniaturizace, dlouhý život (50 000 h), účinnost, spolehlivost, bezpečnost, možnost regulace, okamžitý start, jasné definované barvy – vybízejí architekty a projektanty osvětlení k hledání nových aplikačních možností.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

V minulém čísle (Světlo 3/2004) byly představeny stavebnicové osvětlovací prvky s diodami LED z nabídky firmy PHILIPS. Dnes budou popsána některá svítidla PHILIPS opatřená diodami LED a určená především pro venkovní dekorativní osvětlení.

LEDline2 (obr. 1)

Základem svítidel LEDline druhé generace jsou světelné moduly s LED. Použity jsou velmi výkonné diody LuxeonTM s optikou (kolimátory) pro přesné usměrnění světla. Svítidla jsou vyráběna ve verzi pro přisazenou nebo zapuštěnou montáž. Pro různé aplikace jsou určena specifická provedení optiky s různými divergencemi světelného svazku, od měkkého rovnoměrného nasvětlení architektonických prvků, jako jsou balkony (nasvětlená plocha výšky asi 1 m), přes osvětlení fasád do výšky 10 m po speciální provedení k nasvětlení vertikálních ploch s výškou 15 až 20 m (podle barvy světla).

Obr. 3. Obr. 7.

Svítidla se dodávají v různých délkách, moduly jsou s krytím IP67 a je v nich vestavěno elektronické napájení.

Amazon LED (obr. 2)

Amazon LED jsou zemní světlomety se čtyřmi, šesti nebo dvanácti diodami LED v pěti barvách – bílé, zelené, žluté, modré nebo červené. Tato svítidla jsou určena pro orientační osvětlení v interiéru i exteriéru.

Krytí uvedených svítidel je IP65, nárazuvzdornost IK10, zatížitelnost až 1 000 kg.

Obr. 5.

Projekty

Nejlepší představu o novém trendu osvětlování architektury svítidly s diodami LED jistě poskytnou realizace přímo z praxe (obr. 3 až obr. 7).

Mosty v Glasgowě – Velká Británie (obr. 3)

Pro nové nasvětlení mostů ve skotském Glasgowě byla zvolena moderní technika svítidel s diodami LED. Celkově bylo pro tři mosty, každý o délce přibližně 120 m, použito 285 modrých (pro osvětlení oblouků) a 600 bílých (pro osvětlení vnější hrany mostu) svítidel LEDline. Každé svítidlo délky 1,2 m je osazeno 48 diodami Luxeon 1 W. Pilíře jsou osvětleny světlomety DECOFLOOD s výbojkami Mastercolour 150 W.

Z estetického hlediska tato osvětlovací soustava vytváří dramatický noční efekt, zdůrazňuje strukturu mostu a tvoří zajímavé odrazy ve vodě. Díky dlouhému životu diod je dosahováno výrazných úspor nákladů na údržbu.

Park St. Antoine, Lyon – Francie (obr. 4)

Vzhled nábřeží řeky Saone v Lyonu, které sousedí s parkovištěm využívaným zejména při významných kulturních akcích (např. představení v opeře), je v noci výtvarně dotvořen osvětlením svítidly LEDline o délce 600 mm. Celkově je použito 108 modulů s bílým světlem a dvanáct modulů se červeným světlem. Moduly s červeným světlem jsou zapínány při významných příležitostech.

Obr. 6.

Přístav v Rouenu – Francie (obr. 5)

Příklad dekorativního nasvětlení svítidly LEDline s různými barvami světla.

Renault Bourg-en-Bresse – Francie (obr. 6)

Zde je použito osvětlení s diodami LED pro zatraktivnění nočního vzhledu průmyslového objektu.

Nieuwport – Belgie (obr. 7)

Svítidla LEDline lze použít nejen k nasvětlování fasád, ale i k netradičnímu ozvláštnění osvětlení veřejného prostoru.

Philips ČR spol. s r. o. Lighting
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlig@philips.com
http://www.philips.cz