časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Architekturní osvětlení přehrady Itaipú v Brazílii

|


Architekturní osvětlení přehrady Itaipú v Brazílii

Jan Kűhn, Country Manager, Indal C&EE, s. r. o.

Přehrada Itaipú je jedním z největších inženýrských děl na světě. Za své jméno, které v jazyce guaraní znamená zpívající kámen, vděčí skále, na níž je vybudována. Skalnatý základ ležel uprostřed řeky a pod dotekem vodnaté řeky Paraná vydával harmonický zvuk.

Obr. 1.

Přehrada Itaipú vznikla ve spolupráci dvou sousedních zemí, Paragauye a Brazílie, které se rozhodly takto využít obrovský vodní potenciál říčního toku v hraniční oblasti mezi oběma státy.

Paraná je jednou z největších světových řek a její povodí zahrnuje celkem 3 miliony km2. Přehrada Itaipú díky svým rozměrům zásobuje lektrickou energií Brazílii i Paraguay a tisíce turistů dnem i nocí obdivují její velkolepost. Právě jim je určeno představení světla a zvuku v noci a ve dne, doplněné zhlédnutím vodopádů Iguazú.

Projekt osvětlení

Osvětlení přehrady je z technického hlediska největší takovouto realizací v Brazílii. Projekt od počátku po montáž navrhla kancelář Peter Gasper Associados, se sídlem v Rio de Janeiru.

Indal do Brasil, s. r. o., součást holdingu grupo Indal, zajistila technickou podporu při výběru světlometů, ve světelnětechnických výpočtech, při rozmístění a směrování svítidel na přehradě.

Obr. 2.

K dosažení stanoveného cíle, tedy k vytvoření dynamického osvětlení, byly využity dva prostředky: rozmístění světlometů ve skupinách a pomalé rozsvěcování, typické pro výbojky. Dosažený efekt připomíná světelnou vlnu, která osvětluje betonovou přehradní zeď v celém rozsahu.

Světelnětechnické charakteristiky

Rozměry přehrady jsou skutečně obrovské: betonová zeď dosahuje výšky 80 m, hloubka vnitřních dutin v podobě kaplí je až 50 m a potrubí, kterým vtéká voda, má více než 10 m v průměru.

Cílem bylo osvětlit vnější zdi, dutiny a především zdůraznit potrubí a spádové části. Co se týče barvy světla, bylo zvoleno bílé světlo pro dutiny a vnější zeď, žluté světlo pro potrubí a červené pro spádové části. Důležité bylo také stanovení charakteristik světlometů, neboť použité příslušenství muselo být kompatibilní se světelnými zdroji a muselo umožňovat řízení světelného toku, velký dosah a vysoký stupeň ochrany daný mimořádnou vlhkostí místa. Dále bylo nutné brát v potaz dosah osvětlení, jelikož světlomety, které byly instalovány ve vzdálenosti 5 m od přehradní zdi, musely dosáhnout na všechny osvětlované objekty.

Po vypracování několika studií se technici Indal do Brasil, s. r. o., rozhodli instalovat symetrické světlomety Vista IZM-C (obr. 4) se širokou světelnou charakteristikou. Tento typ světlometu je vhodný pro osvětlení i nejvyšších zón vnější zdi a také nejvzdálenějších prohlubenin. Dále byl vybrán vertikální asymetrický světlomet Vista IZL-D (obr. 5) se širokou charakteristikou pro osvětlení nejnižších částí vnější zdi, který zaručuje vyhovující rovnoměrnost osvětlení.

Obr. 3.

Protože se světlomety nacházely v různých výškách a vzdálenostech ode zdi, byly k dosažení jednotné úrovně osvětlení dutin a vnější zdi použity dvoupaticové halogenidové výbojky o příkonu 1 000 a 2 000 W. Pro zdůraznění geometrických tvarů potrubí byly zvoleny asymetrické vertikální světlomety Vista IZL-C s úzkou charakteristikou, osazené vysokotlakými sodíkovými výbojkami o příkonu 600 W. Výpustě byly osvětleny vertikálními symetrickými světlomety Zeus IZX-D (obr. 6) se širokou charakteristikou, vybavenými halogenidovými výbojkami o příkonu 400 W v červeném provedení. Světlomety byly situovány ve dvou řadách souběžných s přehradou; navíc byl instalován vždy jeden světlomet uvnitř každé dutiny, jeden světlomet pro každé potrubí a šest světlometů pro každá vrata propusti.

Svítidla byla rozmístěna do sedmi nezávislých okruhů, z nichž každý byl napojen na zvláštní transformovnu.

Elektrická síť napájející světlomety se vyznačuje několika zvláštnostmi. Za prvé napětí napájení je 437 V, tedy jiné než 220 nebo 380 V, která jsou v Brazílii běžně používána. Za druhé, vzhledem k tomu, že hydroelektrárna patří dvěma státům, polovina zařízení by měla fungovat na frekvenci 50 Hz, používané v Paraguayi, a druhá část na 60 Hz, příslušných pro Brazílii. Společnost Indal do Brasil proto musela projednávat vývoj, zkoušky i výrobu předřadníků a zapalovacího zařízení s místními dodavateli.

Obr. 4. Obr. 5. Obr. 6.

Světlomety byly zamontovány do hliníkových boxů s krytím IP65. Představení je řízeno dálkovým ovládáním z ústředního pracoviště.

Technické údaje projektu

Projekt má tyto technické charakteristiky:

  • instalovaný příkon – 1 000 kW;
  • napájení – sedm pomocných transformoven, každá z nich o výkonu 300 kV·A;
  • rozvody pro napájení a řízení – 100 km kabelů;
  • použité typy svítidel:
    – 293 symetrických světlometů Indalux, model Vista IZM,
    – 239 asymetrických světlometů Indalux, model Vista IZL,
    – 58 symetrických světlometů Indalux, model Zeus IZX.

Projekt: Osvětlení přehrady Itaipú, Brazílie
Návrh osvětlení: Peter Gaspar Associados, Rio de Janeiro
Technická podpora: Indal do Brasil, s. r. o., grupo Indal
Dodávky materiálu: Indalux Iluminación Técnica, grupo Indal

Indal C&EE s. r. o.
Lužná 716/2
166 00 Praha
tel.: 220 105 360-1
fax: 220 105 362
http://www.indal.cz