časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Architecture Week 2007

|


Architecture Week 2007

Architecture Week (Týden s architekturou) je svými organizátory, tak jako podobné akce v Londýně a dalších evropských metropolích, koncipován jako každoroční mezinárodní festival moderní a současné architektury. Tento nový projekt bude probíhat ve dnech 17. až 23. září 2007 a má za úkol odborné a laické veřejnosti v Praze a České republice poutavou formou představit českou i světovou architekturu a zároveň propagovat českou architekturu v zahraničí a zahraniční architekturu u nás. Z tohoto důvodu organizátor, společnost Czech Architecture Week s. r. o., vyzval ke spolupráci velvyslanectví a ambasády, z nichž velká část podporu tomuto projektu již přislíbila. Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit na architekty a jiné výjimečné osobnosti architektury z Belgie, Francie, Chorvatska, Itálie, Rakouska, Slovenska, Švédska a Švýcarska.

Záštitu festivalu Architecture Week již poskytlo Ministerstvo kultury ČR a Česká komora architektů. Mediálními partnery jsou Architekt, e-Architekt, Development news, Era 21, Konstrukce, SReality, Stavebnictví a interiér, Světlo a Zlatý řez.

Architecture Week bude objevovat architekturu zábavnou formou prostřednictvím různých kulturních a uměleckých akcí, aktivit a prezentací. Jeho náplní budou např. dny otevřených dveří v architektonických ateliérech, studiích a praxích, návštěvy vzorových domů a nových budov, postavených významnými developery, výstavy, exkurze, pěší (později i cyklistické) procházky sledující architekturu Prahy a dalších českých měst, vernisáže, přednášky a semináře českých a zahraničních architektů, dále hovory a diskuse o architektuře, setkání, společenské večery, koktejly a party, pořádané zúčastněnými společnostmi, workshopy a aktivity pro děti a rodiny s dětmi i promítání filmů a dokumentů o architektuře. Je určen všem zájemcům o architekturu, její historii i současnost, studentům, laikům i odborníkům a nadšencům všeobecně, bude dále příležitostí pro lidi různého věku objevovat, zlepšit své poznatky o architektuře a bavit se. Měl by podpořit zájem o architekturu v kontextu životního prostředí a okolí, v němž žijeme, především na základě vlastních osobních dojmů, prožitků a zkušeností. Akce by měla mimo jiné také komplexně podpořit i další urbanistický rozvoj města Prahy, seznamovat veřejnost s možnostmi a vizemi budoucího vývoje a plánování.

Centrální výstavní expozice festivalu Architecture Week 2007 bude instalována v nově zrekonstruovaném renesančním Schwarzenberském paláci, budově Národní galerie v Praze. Ve Schwarzenberském paláci, v těsném sousedství Pražského hradu, nad střechami Prahy, bude umístěno také hlavní informační centrum festivalu – AW Central, prodejna odborné literatury o architektuře a designu a kavárna, zvoucí k odpočinku a studiu získaných materiálů. Probíhat zde budou setkání s českými a zahraničními architekty, filmové projekce a slavnostní zahajovací party festivalu.

Festivalu se, kromě přímo oslovených společností, může zúčastnit každý, kdo se v uvedeném termínu od 17. do 23. září 2007 rozhodne uspořádat zajímavou akci v oboru architektury a kontaktuje organizátora.

Bližší informace a kontakty jsou na www.architectureweek.cz

Mgr. Helga Hrabincová

Obr. 1. Budova Philips ČR spol. s r. o. v Praze
Obr. 2. Koncepce slavnostního osvětlení Moskevského mezinárodního byznys centra – Moskva - City (vizualizace převzata z časopisu Světotěchnika, č. 1/2007)
Obr. 3. Originální zastřešení stanic veřejné dopravy před novou městskou knihovnou ve Vídní

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde