časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

AMPER 2009 – Future Just Now

|

Největší „elektrotechnická“ událost ve střední a východní Evropě – mezinárodní veletrh Amper 2009, se nezadržitelně blíží. V termínu 31. března až 3. dubna 2009, již posedmnácté, zde návštěvníci z řad především odborné veřejnosti naleznou novinky více než 700 předních firem z oboru elektrotechniky a elektroniky.
 
Veletrh Amper nabírá na síle. Vzhledem k velkému zájmu vystavovatelů prezentovat se na této jedinečné mezinárodní oborové akci je výstavní plocha rozšířena o mobilní halu o ploše 3 800 m2osvětlení, kterému je nově vyhrazena samostatná sekce v hale č. 5. Nomenklatura oboru elektroniky je letos nově rozšířena o síťové služby, výpočetní techniku a zvukovou a obrazovou techniku, jež budou umístěny rovněž v hale č. 5.. Již teď je jistá účast společností ABB s. r. o., Legrand, s. r. o., Schneider Electric CZ, s. r. o., Moeller Elektrotechnika s. r. o., Kopos Kolín a. s., Mitsubishi Electric Europe B. V. a dalších téměř sedmi set vystavovatelů, kteří představí opět to nejnovější z oboru. Z tohoto počtu je více než 130 firem z 21 zemí světa. Novinkou bude národní účast Turecka a Německa. Každoročně rozšiřuje výstavní plochu obor automatizace. Letos ho návštěvníci naleznou tradičně v hale č. 3 a nově také v hale č. 8 (společně s oborem měřicí a zkušební techniky). Jedním z expandujících oborů letošního ročníku veletrhu Amper je
 
Jako každý rok bude veletrh podpořen rozsáhlou mediální kampaní, zaměřenou především na odborníky a obchodníky z oboru elektrotechniky a elektroniky. Na stavaře, architekty a celkově na obor stavebnictví, který se bez kvalitní elektrotechniky neobejde, byla kampaň rozšířena již v roce 2008. Nemalá pozornost je věnována podpoře veletrhu v zahraničí.
 
Veletrh opět nabídne bohatý doprovodný program, jako např. patnácté celostátní setkání elektrotechniků České republiky – konference Volt. Opět budou probíhat Snídaně na veletrhu, pořádané společností L. P. Elektro. Jedním z prezentovaných témat je např. Požární ochrana staveb z hlediska elektroinstalace nebo Projektování a technické specifikace rozváděčů nn.
 
Další zajímavostí veletrhu Amper 2009 bude studentská formule Cartech FS01. (CTU CarTech je plným názvem Czech Technical University CarTech.) Formula Student/SAE Team je univerzitní tým ČVUT v Praze, který staví závodní vozidlo, aby se tak mohl zúčastnit soutěže pro studenty inženýrských škol. Soutěž Formula SAE vznikla v USA v roce 1981. Od roku 1998 existuje její evropská odnož Formula Student. Obě soutěže mají stejný cíl a téměř stejná pravidla. Každý rok se v rámci Formula Student/SAE pořádá osm jednotlivých soutěží po celém světě. V současné době se seriálů Formula Student/Formula SAE účastní více než 270 univerzitních týmů z celého světa.
 
Tradičně se na veletrhu bude konat i prestižní soutěž Zlatý Amper 2009 o nejpřínosnější exponát veletrhu. Odborná komise je pro rok 2009 rozšířena o zahraniční účastníky ze Slovenska, takže na hodnocení exponátů bude nahlíženo nejen s ohledem na využití, efektivitu a inovaci v České republice, ale i v zahraničí.
 
Nejen město, ale také tým veletrhu Amper chystá pro tento ročník nové služby, které budou moci využít jak vystavovatelé, tak návštěvníci veletrhu.
 
Aktuální informace vztahující se k přípravám veletrhu je možné sledovat na internetových stránkách: www.amper.cz