časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ALFRED PRACHT LICHTTECHNIK – výrobce kvalitních svítidel s vysokým krytím

|

číslo 4/2005

ALFRED PRACHT LICHTTECHNIK – výrobce kvalitních svítidel s vysokým krytím

Při příležitosti vstupu výrobce svítidel ALFRED PRACHT LICHTTECHNIK GmbH na český trh se 28. dubna 2005 v pražském hotelu Čechie konala první veřejná prezentace této firmy a jejích produktů.

S firmou a jejími výrobky přítomné seznámil majitel firmy pan Dr. Ing. Friedhelm Pracht a technik firmy pan Koch. Historie firmy sahá až do dvacátých let minulého století. Výroba je zaměřena výhradně na průmyslová svítidla pro středně až extrémně náročné provozy.

Obr. 1.

Obr. 1. Letecký pohled na areál výrobce svítidel ALFRED PRACHT LICHTTECHNIK GmbH

V úvodní přednášce byly zdůrazněny některé výjimečné vlastnosti výrobků, jako např. použití speciálních materiálů pro provozy s požadavkem na chemickou i mechanickou odolnost, extrémně krátká těsnění, jednoduchost montáže a snadnou údržbu (mytí), dále na účinná vnitřní zrcadla a otočné reflektory.

Zmínit lze především řadu zářivkových svítidel, která spolehlivě pracují i při teplotách do –50 °C. Jsou vhodná pro chladírenské a mrazírenské provozy nebo i jako venkovní osvětlení. Jejich účinnost při extrémně nízkých teplotách je zaručena patentovanými systémy PRACHT DUO a PRACHT TRIO. Vlastní zářivka je uložena v ochranné trubici a spolu s ní v otočném reflektoru. V trubici se udržuje přijatelná teplota, takže se vlivem mrazu nesnižuje svítivost. Systém PRACHT TRIO má dvě vnitřní trubice. V obou systémech je uplatněn tzv. Pracht-Kälte-Kontakt-System: kovový pásek spojený se zemnicím vodičem je umístěn po celé délce vnitřní trubice a uvnitř zářivky vytváří pole, které usnadňuje zážeh.

Svítidla do výbušného prostředí jsou vyrobena z tvrzených polyesterových pryskyřic, odolných proti kyselinám i louhům. Kryty jsou z nerozbitného polykarbonátu.

Po krátké přestávce následovala druhá část prezentace – prohlídka vystavených výrobků. Při té příležitosti zástupci firmy odpovídali na konkrétní odborné dotazy k jednotlivým předváděným svítidlům. Ta byla pro názornost před přítomnými návštěvníky rozebírána a následně opět kompletována.

Závěr této mimořádně přehledné a důkladně připravené prezentace patřil neformální diskusi při neméně kvalitním pohoštění.

S některými produkty z široké nabídky firmy Pracht bude možné se podrobně seznámit také na stránkách časopisu SVĚTLO č. 5/2005.

-jk-