časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Akcentní osvětlení: Serie 21 , 22 a 23

|

Ing. Petr Höchsmann, HALLA, a. s.

 

Na stránkách časopisu Světlo již bylo o svítidlech určených pro akcentní osvětlování uveřejněno několik informací. Tento článek se bude podrobněji zabývat svítidly s obchodními názvy Serie 21, 22 a 23, vhodnými především k osvětlování expozic v obchodech, buticích, ale i na recepcích nebo v kancelářských prostorech.

Serie 21

Svítidla zařazená do Serie 21 se vyrábějí ve čtyřech provedeních (nástěnné, přisazené, závěsné a vestavné) a jsou osazena jedním až čtyřmi světelnými zdroji. Svítidla v závěsné (obr. 1) a nástěnné variantě jsou vyrobena z eloxovaného hliníkového profilu a z lakované oceli. Za světelný zdroj lze zvolit halogenové žárovky QR111 nebo moderní halogenidové výbojky s keramickým hořákem HIPAR111. Vestavná a přisazená svítidla jsou vyrobena z lakovaného plechu krytého práškovou vypalovací barvou. Přisazená svítidla jsou vzhledem k rozměrům předřadných přístrojů a teplotním poměrům uvnitř svítidla osazena pouze halogenovými žárovkami QR111. U vestavné varianty si lze vybrat ze čtyř typů světelných zdrojů (halogenové žárovky QR111 a halogenidové výbojky HIPAR111, HIT-CE a HIPAR-L30).

Serie 22

Svítidla Serie 22 jsou speciální typy svítidel montované do předem připraveného „kastlíku“ ze sádrokartonu nebo do betonového odlitku. Svítidlo tvoří pouze nosná konstrukce světelného zdroje s předřadným přístrojem (obr. 3). Toto svítidlo je k dispozici pouze s halogenovými žárovkami QR111 nebo halogenidovými výbojkami HIPAR111.

Serie 23

Svítidla Serie 23 jsou větší variantou svítidel Serie 21. Vyrábějí se pouze ve vestavném provedení s eloxovaným hliníkovým rámečkem. Eloxovaný rámeček je vhodnou volbou při instalaci svítidla v moderních interiérech, zejména v kombinaci s ostatními svítidly společnosti Halla, jež jsou obdobně upravena. Svítidla jsou nabízena pro čtyři druhy světelných zdrojů (halogenové žárovky QR-111 či halogenidové výbojky HIPAR111, HIT-CE a HIPAR-L30). Všechny uvedené reflektorové světelné zdroje jsou k dispozici s různými úhly poloviční svítivosti od 4 do 45°. Výhodou svítidel se zmíněnými světelnými zdroji je možnost dodatečně upravit požadovaný úhel světelného svazku výběrem konkrétního světelného zdroje.
Vzhledem k častému používání popisovaných svítidel v obchodních prostorech, kde je nutné kromě zvýrazňujícího osvětlení zajistit i celkové rovnoměrné osvětlení prostoru, jsou součástí této řady svítidel i varianty pro kompaktní zářivky TC-L 55 W. Jsou k dispozici samostatné nebo jako kombinace s již zmíněnými bodovými světelnými zdroji (obr. 5).
Další informace o produktech z nabídky firmy Halla, a. s., lze nalézt na internetových stránkách www.halla.cz nebo v pobočkách firmy.