časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Aizenberg, Ju. B.: Hollow Light Guides – recenze

|

V minulém roce vyšla v nakladatelství Znack v Moskvě kniha s názvem Hollow Light Guides (Duté světlovody), jejímž autorem je profesor Julian B. Aizenberg, mezinárodně uznávaný odborník v oboru světelné techniky. Profesor Aizenberg otevřel v roce 1963 ve spolupráci s G. B. Bukhmanem (vynálezcem štěrbinových světlovodů, jimž je tato kniha věnována) nový směr ve světelné technice, který se zaměřuje na osvětlování prostřednictvím dutých tubusových světlovodů. Obsah knihy je shrnutím poznatků z navrhování a realizace světlovodů podloženým více než 45letou autorovou odbornou činností v této oblasti a jeho mnohaletou spoluprácí s Mezinárodní komisí pro osvětlování CIE.
 
Kniha je napsána v anglickém jazyce a je rozvržena do několika částí: předmluvy, úvodu, osmi hlavních kapitol a závěru. U každé kapitoly jsou odkazy na použitou literaturu, na konci knihy je kromě toho uveden soupis nejvýznamnějších publikací. Obsah jednotlivých kapitol je následující. Kapitola 1 představuje hlavní návrhové principy, terminologii a definice z oblasti osvětlování světlovody. Obsahem kapitoly 2 je přehled vývoje dutých tubusových světlovodů včetně ukázek jejich praktického uplatnění v budovách. V kapitole 3 je uvedena klasifikace světlovodů s ohledem na jejich využití a kapitola 4 předkládá soubor metod vhodných pro světelnětechnická měření světlovodů. V kapitole 5 autor uvádí fotometrické vlastnosti dutých tubusových světlovodů a popisuje metody jejich navrhování a posuzování. Návrhové principy dutých světlovodných systémů jsou dále nastíněny v kapitole 6. Ukázky realizovaných světlovodných systémů včetně jejich fotodokumentace prezentuje kapitola 7 a v kapitole 8 jsou uvedeny možnosti zabudování různých typů světlovodů a jejich praktického využití. V závěru je celkové shrnutí a poděkování všem autorovým spolupracovníkům.
 
Obsahově je kniha zajímavá a poučná, členění jednotlivých kapitol umožňuje čtenáři se v popisované problematice dobře orientovat. Texty doprovázejí názorná schémata i fotografické ukázky z četných realizací světlovodů. Uvedené příklady poukazují na možnosti dalšího využívání světlovodů v praxi nejen v budovách, ale také pro venkovní osvětlení.
 
Tato nová publikace je jistě přínosem pro obor světelné techniky, především pro oblast osvětlování prostřednictvím tubusových světlovodů.
 
doc. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D.,
Fakulta stavební VUT v Brně
 
Poznámka redakce:
Knihu AIZENBERG, Ju. B.: Hollow Light Guides. Znack, Moskva, 2009, ISBN 978-5-87789-059-6, lze objednat na adrese: 111524 Rusko, Moskva, ul. Elektrodnaja, 10, MK-Periodica tel.: 007 495 672 7234, fax: 007 495 306 3757, e-mail: Korneva@periodicals.ru