časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

14. mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH

|

číslo 4/2003

14. mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH

Ve dnech 23. až 27. září 2003 se v Pražském veletržním areálu Letňany uskutečnil již čtrnáctý ročník Mezinárodního stavebního veletrhu For Arch. Své špičkové výrobky a technologie přijelo do Letňan představit více než tisíc firem z České republiky a dalších patnácti zemí celého světa. Expozice, které byly členěny do tematických celků, zaujaly sedm výstavních hal. Branami výstavního areálu prošlo přes 103 000 návštěvníků. Na 50 000 m2 hrubé výstavní plochy se představilo více než tisíc vystavovatelů (z oboru světelná technika např. firmy Luminex, Siteco a Osmont). Letošní největší novinkou veletrhu byly dvě samostatné výstavy. První z nich, Salon inovací a investic, byla prostorem, v němž zástupci univerzit, vědeckých ústavů, ale i komerční sféry prezentovali výsledky vědeckovýzkumné a inovační práce. Druhá satelitní výstava, Inteligentní dům a telekomunikace, je v ČR prvním projektem, který odborné veřejnosti přibližuje novinky a trendy v projektování a výstavbě nových budov či modernizaci starší zástavby s využitím systémové techniky a informačních technologií.

Obr. 1.

Významnou součástí veletrhu byly odborné doprovodné programy, reagující na nadcházející vstup českého stavebnictví na evropský trh. K nejvýznamnějším patřila konference České stavební normy při vstupu do Evropské unie, připravená ve spolupráci s Českým normalizačním ústavem. Mnoho aktuálních úkolů naznačil i seminář Bytové domy v podmínkách EU, určený pro majitele bytových domů.

Dalším významným doprovodným programem bylo celodenní Fórum krajů, měst a obcí, odborná konference Architektonické proměny centra Prahy na přelomu tisíciletí, konference Energetika a stavebnictví a prezentační dny (Prezentace Německo-české obchodní komory a Prezentace Francouzsko-české hospodářské komory).

Tradiční součástí veletrhu byl prestižní, jedenáctý ročník soutěže Stavba roku. Další významnou událostí letošního veletrhu For Arch bylo vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší výrobek, technologii (exponát) veletrhu For Arch 2003.

Do soutěže o Grand Prix bylo přihlášeno devatenáct firem s 28 exponáty. Uvedenou cenu získalo pět exponátů a firem bez určení pořadí. Dále bylo uděleno pět Čestných uznání For Arch 2003. Dvě z nich získaly firmy, které přihlásily exponáty se vztahem ke světelné technice. Firma BITUMEN & PLASTIC s. r. o., Praha, byla oceněna za tubusový světlovod LIGHTWAY (český výrobce použil pro vnitřní odraznou plochu zvláštní technologii – napařený kov, který zaručuje zvýšení trvanlivosti světlovodných ploch) a firma MOELLER ELEKTROTECHNIKA s. r. o. Pra za inteligentní elektroinstalaci budov – Xkomfort a komplexní řešení dálkového ovládání všech komponent budovy.

Odborná porota se letos rozhodla udělit jednu hlavní cenu a čtyři Čestná uznání Top Arch 2003 za nejlepší expozici. Po jednom z čestných uznání získaly expozice zástupců oboru světelné techniky, firmy SITECO ÖSTERREICH GmbH, Wien, a firmy ABB s. r. o. organizační jednotka Elektro – Praga.

Součástí veletrhu byl také sedmý ročník Soutěže učňů stavebních oborů.

-jk-