časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

10 let firmy BLAHUTA – ELEKTRO

|

číslo 3/2002

10 let firmy BLAHUTA – ELEKTRO

Ing. Ivan Chalupa

Firma Elektro – Blahuta, která vyrábí svítidla pro výbojky, působí na trhu od roku 1992.

Za uplynulých deset let byl vyvinut a zdokonalen dnes již standardní výrobní program plastových výbojkových svítidel řady PS pro vysokotlaké výbojky od 50 do 400 W určených i pro náročnější prostředí v krytí IP65. Kromě předřadných přístrojů (tlumivka, zapalovač, kondenzátor) ve svítidlech se jedná o ryze český výrobek, ve kterém hlavní části svítidel jsou lisovány z plastu (Taboren) do forem (těleso svítidla, předřadníková část s víkem a rámeček) v menší (do 150 W) a větší (250 až 400 W) typové řadě.

Obr. 1.

Nutnost zlevnit nabízenou světelnou techniku pro náš trh nás také vedla k zavedení výroby předřadníkových skříní převážně v plastovém provedení (IP65) nebo podle přání zákazníka (ocelový plech, litina, AL-skříně). Předřadníky a zapalovače pro tuto i ostatní výrobu svítidel si zajišťujeme přímým dovozem, převážně od rakouské firmy TridonicAtco, nebo podle požadavku nákupem od jiných výrobců (Philips, Layrton apod.).

Snaha firmy rozšířit svoji nabídku v oblasti výbojkových svítidel postupně vedla k několika krokům. Před dvěma lety byla do výrobního programu zařazena svítidla italské firmy Cariboni (do 2 000 W), dovážená pražskou firmou Hagos.

Před rokem byla navázána přímá obchodní spolupráce s italskou firmou Grechi Illuminazione, která byla v letošním roce ještě prohloubena. V oblasti dovozu výrobního programu svítidel vyústila k výhradnímu zastoupení této firmy pro Českou republiku a Slovensko naší firmou

Veškerá svítidla italské provenience jsou nakupována vesměs prázdná a v naší dílně jsou vybavována a kompletována.

Výrobky z široké nabídky svítidel firmy Grechi, doplňující náš program, které jsou svou cenou a použitím v praxi vhodné pro náš trh:

  • Především nabízíme svítidla pro vysokotlaké výbojky 600, 1 000 a 2 000 W, resp. svítidla uliční. Jedná se o svítidlo typu GOOD – LIGHT se symetrickým rozložením svítivosti, jež jsou vhodná pro vysokotlaké sodíkové výbojky 1 000 W a halogenidové výbojky 1 000 a 2 000 W.

  • Nově nabízíme typ MARO, který je obdobou typu GOOD-LIGHT, ovšem rozměrově i hmotnostně menší a a s nižší cenou. Je určen pro vysokotlaké sodíkové a halogenidové zdroje do 1 000 W.

Obr. 2.

Těleso obou nabízených svítidel je zhotoveno technologií tlakového lití hliníku, držák objímky s přívodní svorkovnicí umožňuje osazení a výměnu zdroje z boční části (Maro má navíc krabici pro zapalovač na držáku svítidla). Odrazová parabola je vyrobena z leštěného hliníkového plechu (hladkého či rastrovaného) jakosti 99,85 %. Temperované sklo je přichyceno držáky k tělesu svítidla.

  • Dalším nabízeným typem je GRE/AS 1000. Je vhodný pro vysokotlaké sodíkové a halogenidové výbojky 1 000 W s asymetrickým rozložením svítivosti. Těleso svítidla je z hliníkového plechu svařovaného v ochranné atmosféře, držák svítidla z ocelové pozinkované pásoviny, odrazová parabola z leštěného rastrovaného hliníkového plechu, boční parabola z hladkého hliníkového plechu jakosti 99,85 %, ochranné sklo je tvrzeno proti nárazu. Všechny typy jsou povrchově upraveny práškovou polymerizací v barvě RAL 7035. Možnost osadit všechny typy sodíkovými výbojkami 600 W je evidentní.

  • Z nabídky svítidel pro veřejné osvětlení jsme vybrali typ PARABOLA, který je vhodný pro výbojky do příkonu 250 W. Těleso svítidla je vyrobeno z polyesteru, horní kryt z polykarbonátu. Je použita barva RAL 7035. Kalené ploché krycí sklo zabraňuje světelnému znečištění. Krytí je IP65/44, svorkovnice je rozpojitelná, objímku s držákem lze snadno vyjmout a zdroj vyměnit. Po odkrytí horního krytu je shora snadný přístup k předřadným přístrojům. Objímka je polohovatelná podle druhu použité výbojky tak, aby hořák výbojky byl v optickém středu. K tělesu svítidla je šroubem přichycen hliníkový nástavec (držák), umožňující naklápění svítidla v určitém rozsahu, který má vnitřní průměr 60/80 mm, takže svítidlo lze osadit buď na výložník, nebo přímo na stožár.

  • Menší, podstatně levnější je typ POLLICINO se stejnými vlastnostmi a technickým provedením jako typ Parabola. Je však pro zdroje do příkonu 100 W.

Firma zpracovává, zpravidla zdarma, světelnětechnické návrhy všech osvětlovacích soustav, ve kterých je vhodné použití svítidel pro výbojové zdroje, výpočetním programem ASTRY-Zlín (pro standardní výrobu) nebo programem firmy Grechi a Cariboni (Litostar), který bude pro potřeby zájemců od října letošního roku k dispozici také v českém jazyce.

Činnost firmy za uplynulých deset let a nová nabídka svítidel bezesporu obohatily a rozšířily náš trh se svítidly. K tomu přispívá sice nenápadná, ale důležitá činnost pracovníků firmy. Závěrem lze konstatovat, že firma našla uplatnění a svoje místo na našem trhu a celkově se stabilizovala. Exportní zakázky standardního plastového programu dávají firmě i slibnou perspektivu do budoucnosti.

Ing. Jaroslav Blahuta – ELEKTRO
Lešetínská 47
719 00 Ostrava-Kunčice
tel.: 596 237 593
tel./fax: 595 682 236
mobil: 732 053 517, 605 436 095
e-mail: blahuta-elektro@ostravsko.com
http://www.ostravsko.com/blahuta-elektro