Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Umělý list by mohl lidstvu umožnit kolonizovat okolní planety

8. 8. 2014 | |

Základní podmínkou pro přežití lidského druhu je přísun kyslíku k dýchání. Nyní se naskýtá možnost, jak by lidé mohli přežít ve vesmíru, aniž by jako na zdroji kysláku, byli závislí na živých rostlinách. To díky umělému listu, který vyvinul absolvent Royal College of Art, Julian Melchiorri.

Stejně jako list z běžné rostliny, dokáže i tento syntetický pomocí fotosyntézy vyprodukovat ze světla, vody a oxidu uhličitého čistý kyslík. Umělý list obsahuje chloroplasty extrahované z rostlin, zakomponované do materiálu vyrobeného z bílkoviny a hedvábí. Pokud má list stabilní přísun vody a světla, je schopen vyrábět kyslík.

I když je uměle vyrobený list lehčí než list z běžné rostliny, je lépe uzpůsoben pro dlouhý život ve vesmíru. Vědci dosud nevědí, zda běžné rostliny přežijí a bude se jim dařit i mimo naši atmosféru. Pokud však chce lidstvo kolonizovat vesmír a žít na jiné planetě, bude muset nalézt způsob, jak si kyslík vyrobit.

Vesmírná agentura je pro designéra ideálním působištěm. Tvůrce listu vysvětluje: „Rostliny nedokáží růst v beztížném stavu. NASA zkoumá jiné možnosti, jak vyrobit dostatek kyslíku pro dlouhé mise. Tento materiál umožní prozkoumat vesmír více, než se dosud očekávalo.“ Umělý list kombinuje efektivitu přírodní fotosyntézy s výhodami umělého materiálu. Jeho tvůrce jako další možné využití jmenuje použití v designu interiérů nebo ve ventilačních systémech velkých budov. Materiál může sloužit jako filtr venkovní atmosféry a dovnitř vpuštět okysličený vzduch.

...více si přeštěte ZDE

Foto: Julian Melchiorri/Royal College of Art