Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Soutěž o nejlepší studentskou družici v plechovce opět za účasti SPŠE Ječná

16. 1. 2014 | |

Na norské raketové základně Andoya Rocket Range v Andenes se od 1. do 5. června 2014 uskuteční finále European CanSat Competition. Této evropské studentské středoškolské soutěže ve stavbě funkčního „minisatelitu“ se zúčastní také tým PragSAT ze SPŠE Ječná v Praze, který se utká s 15 dalšími týmy z 18 členských zemí ESA. Jiný tým SPŠE Ječná se účastnil již druhého ročníku soutěže v roce 2012. Také historicky první ročník v roce 2010 proběhl za účasti týmu studentů z Česka, tehdy to byl tým X-GYMZR z gymnázia Žďár nad Sázavou. Účast organizačně zaštiťuje Česká kosmická kancelář.

CanSaty jsou malé studentské napodobeniny družic uložené do třetinkové plechovky od nápoje, do níž se vejdou vybrané základní systémy, které lze nalézt i ve skutečných kosmických sondách. CanSaty nelétají do vesmíru, ale jsou uvolněny z rakety nebo balónu ve výšce přibližně 1 kilometr nad zemí. Na své cestě k Zemi na padáku musí provést zadané úkoly a nakonec i bezpečně přistát.

Soutěž European CanSat Competition 2014 vyžaduje, aby každý soutěžní exemplář splnil základní úkoly, jimiž jsou naměření teploty a tlaku vzduchu a odeslání těchto dat pozemní přijímací stanici alespoň jednou za sekundu. Kromě toho musí každý soutěžní CanSat splnit ještě druhý úkol, navržený a připravený samotným soutěžním týmem. Může jít o měření dalších parametrů okolního prostředí, jako je zrychlení, poloha, nebo okolní radiace, nebo může být provedeno přistání s použitím vlastních navržených mechanismů.

Více informací na stránkách České kosmické kanceláře a SPŠE Ječná