Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

HELLA vytvarovala OLED do nevídaných podob

14. 4. 2014 | |

Díky využití organických světelných diod (OLED) nebude trvat dlouho, a v osvětlení autombilů se dočkáme nových nápadů a dosud netušených kreací. Expert na osvětlení - společnost HELLA, nyní výrazně rozšiřuje využití ohebných OLED modulů tím, že je integrovala do několika prototypů sdružených zadních svítilen pro automobily. Celkem 28 druhů těchto různě tvarovaných OLED modulů vytváří trojrozměrné světelné struktury. Série vznikla jako výsledek spolupráce HELLA se společnostmi BMW a LG Chem, a veřejnost je poprvé mohla vidět na největším světovém veletrhu osvětlení a technických zařízení budov Light + Building, pořádané ve Frankfurtu nad Mohanem od 30. března do 4. dubna 2014.

Organické světlo emitující diody jsou tvořeny z ultratenkých organických vrstev polovodičů, které vyzařují rozptýlené, homogenní a neoslňující světlo. Na rozdíl od běžných LED, které emitují světlo se spíše bodovým účinkem, OLED generují světlo plošné, čímž otevírají velké množství nových možností, pokud jde o osvětlení uvnitř vozidel i jejich obrysů.

Ohýbat a různě tvarovat organické LED umožnilo použití flexibilního OLED substrátu vlastnostmi odlišného od pevných křemíkových používaných dosud. Ten dovoluje tvořit trojrozměrné tvary, které lze ohýbat i v poloměru několika milimetrů. Díky novému pružnému a přitom pevnému organickému materiálu bude teprve možné potenciál tohoto nového světelného zdroje optimálně využit.

Více info na stránkách HELLA
Obrázek: HELLA