časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zpráva z 3. sněmu Unie elektrotechniků ČR

|

číslo 7/2006

Zpráva z 3. sněmu Unie elektrotechniků ČR

Dne 4. 4. 2006 se na mezinárodním elektrotechnickém veletrhu Amper 2006 konal 3. sněm UE ČR.

V uplynulém roce se UE ČR věnovala organizačním záležitostem UE a hlavně přípravě licence ke značce ESČ Kvalita, ekologie a bezpečnost montáží. Je to společný produkt EZÚ a UE ČR, kde UE připravuje podklady pro udělení licence. Licence vychází z požadavků Technické specifikace CLC/TS 50349;05 s označením ČSN 33 0501 Kvalifikace dodavatelů elektroinstalace a požadavků ISO 9001. U každé udělené licence je prováděn roční kontrolní audit a po třech letech udržovací audit EZÚ, jehož součástí je i kontrola vzdělání, kvalifikace a řemeslné zdatnosti zaměstnanců firmy. Informace, které žadatel získá na školeních a vzdělávacích akcích, budou zaznamenány do Průkazu odborné kvalifikace. Při ročním auditu lze snadno zjistit, zda příslušný odborník sleduje změny, které v jeho profesi nastaly. Před vystavením průkazu žadatel vyplní dotazník včetně čestného prohlášení, že je seznámen s pracovními postupy potřebnými k výkonu řemesla, a závazek účasti na pravidelném vzdělávání v tříletém cyklu. Průkaz odborné kvalifikace má každému elektrotechnikovi sloužit k prokázání jeho řemeslných znalostí a dovedností při zájmu o zaměstnání i potvrzení jeho znalostí a kvalifikace ve výběrových řízeních. Pravdivost čestného prohlášení může být ověřena po třech letech při přezkoušení podle vyhl. ČÚBP č. 50/78 Sb. (pokud zůstane nadále v platnosti) nebo při tříletém auditu Značky kvality montáží.

Jednotlivé normy nebo skupiny norem nelze z praktického hlediska do vzdělávacího cyklu zařadit. Výjimkou jsou snad jen ČSN EN, jako jsou např. 33 2000-7-7, 34 1090, 34 1390, 34 1500, 34 1600, 34 1610 apod., důležité pro obsluhu a bezpečnost osob při práci na elektrickém zařízení, jejichž znalosti mohou být jednou za tři roky prokazatelně ověřovány. O způsobu ověření rozhodne zaměstnavatel, u OSVČ metodické doporučení UE ČR. Ověřovat znalosti pracovníků firem, které vlastní licenci, před tříletým auditem z EZÚ může přípravný auditor z UE ČR. Pro revizní techniky (OSVČ) platí pětiletý cyklus a ověření znalostí z bezpečné činnosti na elektrickém zařízení by mělo být součástí prodloužení platnosti certifikátu. Pro obsluhu a práci na elektrickém zařízení platí ČSN EN 50110-1,druhé vydání: 7.05.

Společenstvo UE může firmám nabídnout ověřování znalosti bezpečnostních předpisů osob s ohledem na kvalifikaci, OSVČ si podle metodického pokynu UE ČR a rozsahu svých činností rozsah určují a k ověření se přihlásí u nejbližšího funkčního společenstva, cechu či svazu. Uvedené skutečnosti jsou v souladu se současně platnou legislativou a nejsou v rozporu s vyhláškou č. 50/78 Sb., nyní již zrušeného ČÚBP.

Sněm UE proto doporučuje obnovit činnost pracovních skupin a do prvního pololetí 2006 zpracovat pracovní postupy na vybrané činnosti – návrhy prostřednictvím elektronické pošty lze zasílat na julius.ruzicka@volny.cz

Jako druhý úkol je navrženo zpracování metodického pokynu pro ověřování znalostí z bezpečnostních principů osob znalých (zaměstnanců, OSVČ) a osob odpovědných za elektrická zařízení. Tyto osoby mají být nejméně poučené, lépe seznámené s elektrickým zařízením, za které mají zákonnou odpovědnost (např. za veřejné osvětlení v obci má odpovědnost starosta, za elektrické zařízení ve škole odpovídá její ředitel, za elektrické zařízení např. v truhlářské dílně odpovídá její majitel či provozovatel – vědí však, za co a v jakém rozsahu odpovídají?). Organizace a podmínky (návrhy a termíny) jsou stejné, jako již bylo uvedeno.