časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Značka kvality pro malé elektromontážní firmy

|

číslo 2/2006

Značka kvality pro malé elektromontážní firmy

Kvalita a bezpečnost elektrotechnických montáží je velmi důležitá. Toho jsou si vědomi jak odborníci, kteří montážní služby v této oblasti poskytují, tak uživatelé a spotřebitelé, kteří se potřebují o kvalitě poskytovaných služeb snadno a srozumitelně předem přesvědčit. Implementace (včlenění) a certifikace systémů řízení jakosti podle ISO 9001 jsou u organizací s malým počtem zaměstnanců zpravidla neúměrně náročné z hlediska rozsahu i z hlediska ceny. Proto v roce 2005 ve spolupráci Elektrotechnického zkušebního ústavu (EZÚ) a Unie elektrotechniků ČR (UE ČR) vznikla značka kvalitní a bezpečná montáž. Ta vyjadřuje, že její držitel poskytuje služby, jež jsou na dobré úrovni, vyhovují požadavkům EU a zejména že je tato skutečnost prověřena nezávislou třetí stranou.

Obr. 1.

Udělení značky je pro jejího držitele potvrzením, že v oblasti elektromontážních prací nabízí službu, která je poskytována kompetentním personálem, je bezpečná a ověřená zkouškami podle platných předpisů, využívá kvalitní a spolehlivé komponenty a je vykonávána postupem šetrným k životnímu prostředí a bezpečným pro zpracovatele. Požadavky na držitele uvedené značky vycházejí z principů, které jsou v Evropě uznávány pro tento druh služeb.

Podoba značky vychází z tradiční a veřejnosti velmi dobře známé chráněné značky ESČ. Ta ve své původní podobě vyjadřuje stálou shodu vlastností výrobků s normami na elektrickou bezpečnost a je jednou z nejstarších značek tohoto druhu v Evropě. Základní eliptická značka ESČ je umístěna v kruhu s vloženým textem Ekologie – Bezpečnost – Kvalita, který konkretizuje její zaměření (viz obr.).

Uživateli dává značka jistotu toho, že její držitel usiluje o trvalé zvyšování kvality vlastních služeb a bezpečnost jejich provádění, zlepšuje své vztahy se zákazníky, obchodními partnery i státními orgány. Držitel značky tak zlepšuje i prodejnost svých služeb a image vlastní firmy na trhu.

Právo užívat značku může být uděleno organizacím nebo fyzickým osobám, které jsou schopny v oblasti elektromontáží prokázat nejen požadovanou elektrotechnickou kvalifikaci, technickou, technologickou a personální způsobilost, ale i plnění zákonných požadavků ve vztahu k produktu, životnímu prostředí a bezpečnosti práce, schopnost řídit své vztahy se zákazníky, dodavateli a vlastními zaměstnanci a schopnost udržet kontinuitu vlastního podnikání.

Značka se uděluje po úspěšném završení certifikačního postupu podle zjednodušeného modelu systému řízení jakosti při respektování evropského předpisu vydaného v ČR jako ČSN 33 0501 Kvalifikace dodavatelů elektroinstalace a dalších specifických požadavků z oblasti hygieny a bezpečnosti práce. Kritéria pro udělení značky vytvořil certifikační orgán Elektrotechnického zkušebního ústavu, s. p., ve spolupráci s UE ČR. Značku uděluje certifikační orgán Elektrotechnického zkušebního ústavu na dobu tří let; v době platnosti značky se vykonávají následné kontroly.

Více informací zájemci naleznou na: www.ezu.cz