časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Značka Hager

|

Exkurze ve výrobních závodech firmy Hager v Německu a Francii –
Blieskastel, Heltersberg, Obernai (3. až 6. září 2008)
 
Nabídková paleta modulových přístrojů se značkou Hager zahrnuje všechny běžné i nestandardní jisticí, spínací, měřicí přístroje i přístroje pro regulaci a signalizaci určené pro montáž do elektrických rozváděčů v instalacích občanské domovní výstavby, v administrativních budovách a obchodních centrech, ale rovněž i v průmyslových instalacích.
 
Jedná se především o jističe, proudové chrániče, pojistkové sokly a pojistkové odpojovače, spouštěče motorů, svodiče přepětí, relé, stykače, časová relé, impulzní relé, spínací hodiny, systémy pro řízení budov, kanály a systémy pro ukládání vedení, elektrorozváděčové komponenty a systémy apod. Všechny přístroje lze montovat na lišty podle DIN EN 50022.
 
Vývoj pro praktické použití, spolehlivost a požadavky praxe - tímto směrem je orientován vývoj nových výrobků Hager i jejich inovace a úzká spolupráce s montážními firmami.
 
Skupina Hager Group je v České republice zastoupena dceřinou společností Hager Electro s. r. o. Jejím prostřednictvím je v ČR zajišťována technická podpora i distribuce výrobků Hager, Polo a Tehalit.
 
A právě do výrobních závodů Tehalit a Hager ve městech Saarbrücken, Blieskastel, Heltersberg, Obernai uspořádala společnost Hager pro skupinu projektantů, zákazníků a zástupců tisku exkurzní Technical Trip Hager.
 
Heltersberg (SRN) - výrobní závod Tehalit – systémy pro ukládání vedení.
 
Parapetní kanály – plast, hliník, oceloplech. Plasty zde mají výrobní tradici – v padesátých letech i výroba plastových bot a potřeb pro domácnost.
 
Firma Tehalit - vlastní výroba forem (matric, až 600 druhů) pro plastové komponenty – vysoce přesné nástrojářské metody (přesnost až na 0,01 mm, vyjiskřování, eroze odporovým drátem).
 
Firma Tehalit – vlastní chemické laboratoře, vývoj a výzkum. Zkoušky již hotových výrobků, vývoj nových podle potřeb praxe, testy kvality (barva, mechanická stálost, teplotní odolnost ...) – pro zastoupení Hager celého světa. Firma Tehalit - vlastní barevná míchárna chemicky čistých plastových granulí a průběžná spektrografická kontrola.
 
Blieskastel (SRN) - nejmodernější výroba elektroměrových skříní v Evropě. Investice více než pět milionů eur v poslední době se vyplatila – vznikla designově i technicky dokonalá stavba (například na fasádě a na střeše budovy jsou instalovány solární panely o výkonu 430 kW). Ale plánují se ještě další investice – vznikne školicí a tréninkové centrum pro zástupce a klienty Hager z celého světa.
 
Rozvodné, rozváděčové skříně a rozvodnice (VOLTA, Vision, Gamma, Gamma New, Univers ...) z ocelového plechu i z plastů, požární odolnost třídy B (normal) a F (odolná).
 
Obernai (Fr.) - výroba a kompletace spínacích a jisticích přístrojů (jističe, včetně novinky – jističe s vypínací schopností 10 kA, proudové chrániče, stykače se sníženou hlučností, modulární tlačítka a kontrolky...ad.)
 
Částečně robotizací, velkou částí ručně, tedy na výrobních linkách s lidskou obsluhou.
 
Značka Hager je ve Francii přítomna již přes padesát let. Francouzi ji považují za svou, zaměstnanci Hager se usmívají – pracují u firmy „Ažé“! Není výjimkou, že i osmnáct, ale i dvacet a více let.
 
Malá hádanka pro odborníky i neodborníky - Kolik součástek (dílů) obsahuje běžný proudový chránič? Správná odpověď je uvedena na konci článku!
(redakce Elektro)
 
 
Obr. 1. Interiér předváděcího sálu Beta ve výrobním podniku Tehalit (úložné systémy vedení), Heltersberg
Obr. 2. Šéf technické podpory českého Hager Electro s. r. o. Ing. Jiří Hakl (druhý zprava) byl v podstatě neustále v obležení zvídavých elektroprojektantů (první zprava ředitel Hager Electro s. r. o. pan Thomas Grund)
Obr. 3. Nová řada modulových přístrojů určená pro montáž do rozvaděčů nízkého napětí zahrnuje jističe, proudové chrániče a proudové chrániče s nadproudovou ochranou. Všechny tyto přístroje se vyznačují jednoduchou montáží a snadným připojením vodičů. Jejich konstrukce odpovídá požadavkům příslušných evropských norem i kvalitativním požadavkům obvyklým v západní Evropě. Bezpečnost osob při běžném použití spotřebičů lze zajistit pomocí proudových chráničů a jističů nejmodernější konstrukce. Spínání spotřebičů lze realizovat celou řadou přístrojů od stykačů, relé až po elektromechanické a digitální spínací hodiny pro automatické řízení spotřebičů. Charakteristickými vlastnostmi značkových přístrojů Hager jsou spolehlivost, komfortní obsluha, vynikající technický design, vysoká technická úroveň odpovídající současným trendům a šíře sortimentu odpovídající potřebám uživatelů.
Obr. 4. Pro potřeby hospodárných systémů rozvodů elektrické energie v domech a bytech byly vyvinuty rozváděčové skříně a rozvodnice s velmi stabilní konstrukcí – rozvodnice Volta, Gamma, Gamma New. Zejména systémy Tehalit – parapetní elektroinstalační kanály i soklové a elektroinstalační lišty nabízí vysoký komfort pro rozvod elektrické energie s možností montáže přístrojů do tělesa kanálu. Vedle klasických provedení určených pro montáž na stěny lze využít soklových lišt s různými dekory pro montáž u podlahy, elektroinstalačních pilířků a sloupků umístěných ve volném prostoru. Celý systém je přizpůsoben pro případné dodatečné vkládání vedení, nebo dokonce i dodatečnou montáž přístrojů. Použití systému Tehalit často přispívá ke zvýšení estetické úrovně interiéru, umožňuje rychlé změny v elektrické instalaci i její přizpůsobení individuálním požadavkům uživatelů.
[V proudovém chrániči je kompletně, tj. plastových i kovových součástek, téměř přesně 120.]