časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Změna cen elektřiny k 1. 1. 2007 pro domácnosti a podnikatele připojené k síti nízkého napětí

|

Změna cen elektřiny k 1. 1. 2007 pro domácnosti a podnikatele připojené k síti nízkého napětí

Liberalizace trhu s elektřinou v ČR s sebou přinesla možnost volby dodavatele. Elektřina se stala komoditou, se kterou se obchoduje na trhu a která podléhá působení nabídky a poptávky. Zvyšující se poptávka po elektřině je hlavní příčinou růstu její ceny. Roste-li poptávka a stagnuje-li nabídka, cena na trhu se zvyšuje. I takto lze charakterizovat aktuální situaci na trhu s elektřinou v ČR.

Od 1. ledna 2007 se v ČR opět zvýšila cena elektrické energie. Konkrétní zvýšení celkové platby za elektřinu pro každého zákazníka se může lišit, a to v závislosti na účelu, ke kterému ji využívá (běžná spotřeba, vytápění atp.), ale také na průběhu a výši spotřeby. Avšak uvažuje- -li se průměrný zákazník podle využití elektřiny, velikosti jističe a výše spotřeby, bude průměrné zdražení celkových plateb (oproti roku 2006, síť nízkého napětí) za elektřinu k 1. lednu 2007 takovéto:

  • domácnosti 8,7 %,
  • podnikatelé 10,5 %.

Budou energetické distribuční společnosti v ČR (ČEZ, PRE, E.ON) v souvislosti se změnou cen elektřiny provádět mimořádné odečty či samoodečty stavu elektroměrů?
Nebudou, z praktických důvodů to není ani možné. Odběratelé, kteří mají takzvaný odečtový týden v jednom z týdnů do poloviny února, tedy do osmého týdne v tomto roce, mohli vlastní odečet nahlásit do 15. ledna. Ostatní měli čas do 31. ledna. Nešlo o povinnost ze strany odběratelů, jde jen o to, že zákazníci mohli na faktuře dostat vyúčtovaný skutečný stav, jaký měli ke dni samoodečtu. Jinak se postupuje podle typového diagramu dodávky, což je profil vývoje spotřebu v průběhu roku.

A jak tedy příslušná distribuční organizace zajistí správné účtování?
Teoreticky řečeno: do půlnoci 31. 12. 2006 se počítá s původní cenou, a od 1. 1. 2007 s cenou novou, vyšší. Pro tento způsob placení, na první pohled odůvodněný a logický, je však zapotřebí znát stav elektroměru k 31. 12. V tom případě nebude problém příslušný počet odebraných kilowatthodin zaúčtovat. Ale jak je možné zjistit stav všech elektroměrů v celé ČR k půlnoci 31. 12.? Náhlým, jednorázovým úředním odečtem? To není v praxi proveditelné!

Proto se k 31. 12. 2006 vygeneruje fiktivní odečet, a to na základě typového diagramu dodávky. Příslušná distribuční společnost z posledních odečtů konaných během roku, resp. před koncem roku (přibližně říjen, listopad), zná spotřebu každého jednotlivého spotřebitele, a může tedy kvalifikovaným odhadem stanovit jeho spotřebu do konce roku – hypoteticky i přesně k půlnoci 31. 12. 2006.

Skutečný odečet bude proveden u každého odběratele v průběhu roku podle jeho odečtového týdne. Teprve na jeho základě bude vystaveno roční vyúčtování.

Není vyloučeno, že se objeví disproporce. Bude-li tato disproporce „do plusu“ (odhadnutá spotřeba větší než skutečná), vydělá na tom odběratel, protože zaplatí za „starou“ cenu i část elektrické energie spotřebované už za novou, vyšší cenu.

Bude-li „do mínusu“ (odhadnutá spotřeba nižší než skutečně spotřebovaná), odběratel prodělá, protože naopak i za část elektrické energie za starou cenu zaplatí novou, vyšší cenu.

Záleží tedy na distribuční společnosti, jak kvalifikovaně, rozuměj „přesně“, provede odhad.

Jestliže tedy odběrateli záleží na financích a nestačil samoodečet k 31. 12. nahlásit, měl by si alespoň zaznamenat současný, aktuální stav elektroměru, a odhad distribuční společnosti si tak při fakturaci ověřit a zkontrolovat.

(redakce Elektro)