časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zlatý Amper 2010 pro SmartWire-Darwin od firmy Eaton

|

Eaton Elektrotechnika, s. r. o.
 
Cenu Zlatý Amper získal na letošním elektrotechnickém veletrhu Amper 2010 komunikační systém SmartWire-Darwin společnosti Eaton Elektrotechnika. Mezinárodní hodnoticí komise ocenila především využití, efektivitu a inovativnost systému SmartWire-Darwin. Tento originální systém totiž podstatně zjednodušuje propojování jeho jednotlivých prvků a minimalizuje riziko vzniku chyby při propojování.
 
Technologie SmartWire-Darwin společnosti Eaton je pokrokový komunikační systém pro zapojení různých přístrojů do jednotné sítě. Využívají se dobře známé spínací přístroje firmy Moeller/Eaton, ke kterým se přidávají pouze jednoduché doplňky, pomocí kterých se přístroje připojují do systému SmartWire-Darwin. Řídicí a signalizační svorky spínacích přístrojů se bez tohoto systému musí zapojovat individuálně k jednotkám vstupů a výstupů použitého PLC (Programmable Logic Controller, programovatelný automat). Výsledkem je komplikované zapojování vodičů, možnost vzniku chyby v těchto zapojeních, komplikované funkční zkoušky, prodloužená doba na diagnostiku během odhalování nesprávného fungování bez ohledu na propracované možnosti automatizace.
 
Se systémem SmartWire-Darwin je zapojování řídicích vodičů sníženo na minimum a uvedení rozváděče do provozu je časově méně náročné. Výhodou je zdokonalená možnost diagnostiky, jednoduchá vzájemná zaměnitelnost a rozšiřitelnost systému. Výsledný rozváděč působí moderním a přehledným dojmem. Se systémem SmartWire-Darwin může být na celkové vzdálenosti 100 m propojeno až 99 přístrojů. Připojení k řídicímu automatu je zajištěno komunikační bránou, která musí být vždy součástí systému. Brána se stará o přenos dat mezi jednotlivými prvky systému a PLC, využívá standardních průmyslových sběrnic, jako např. Profibus-DP nebo CANopen. Pro připojení většího počtu prvků je možné použít více komunikačních bran. Ať jde o kombinace spouštěče motorů se stykačem nebo ovládací hlavice či signálky, vše se propojuje pomocí osmižilového kabelu, ke kterému se jednotlivé prvky jednoduše připojují přes přístrojové konektory. Pro integraci standardních akčních členů nebo čidel (které nemají zabudovaný konektor pro přímé připojení) do systému se využívají různé typy I/O modulů. V kabelu je kromě datových linek obsaženo napájecí napětí pro přístroje (15 V DC) a ovládaní stykačů (24 V DC). Celý řetězec je ukončen zakončovacím rezistorem. Adresace každého jednotlivého přístroje SmartWire-Darwin se vykonává automaticky při stisknutí tlačítka na komunikační bráně v pořadí, ve kterém jsou namontovány.
 
Pro správný návrh jednotlivých komponent a příslušenství a pro správné naprojektování sítě SmartWire-Darwin se používá konfigurační software SWD-Assist. Pomocí tohoto softwarového nástroje mohou být přesně podle aplikace vytvořeny soubory GSD pro Profibus DP s popisem přístrojů. Takto vytvořený soubor se integruje do celého programu ve standardním uživatelském programovacím prostředí. Vložení brány SmartWire-Darwin
 
do programu standardního PLC je rovněž bezproblémové. Zapojení se týká pouze konfigurace řízení, nikoliv samotného uživatelského programu, čímž se usnadní a zrychlí přechod na technologii SmartWire-Darwin také v oblasti programování samotného PLC. SmartWire-Darwin snižuje ve značné míře náklady na připojování vodičů a pomáhá ušetřit náklady v celkovém výrobním řetězci od návrhu, přes konstrukci či programování a zprovoznění až po opravy.
 
Výhody systému:
  • účinné plánování a návrh,
  • bezporuchová montáž a propojování,
  • rychlé uvedení do provozu,
  • pohodlné ovládání,
  • údržba pomocí přímé diagnostiky,
  • snadná možnost rozšíření.
Další informace lze získat na adrese: http://www.EatonElektrotechnika.cz