časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zlatá medaile MSV 2011 pro Phoenix-Zeppelin

|

Významného úspěchu dosáhla společnost Phoenix-Zeppelin na 53. mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Její vícepalivový motor pro generátory elektrické a tepelné energie BOOMEL® DUAL získal Zlatou medaili MSV v kategorii Nejlepší inovační exponát. Jde o řešení pro optimalizaci nouzových zdrojů elektrické energie. ¨

Návštěvníci brněnského veletrhu mohli letos vidět skutečný unikát: dieselgenerátor, který jako palivo používá zemní plyn nebo bioplyn. Významným přínosem energetického zdroje BOOMEL® DUAL pro uživatele je větší energetická bezpečnost a nezávislost. Porotci soutěže tento atribut hodnotili kladně.

Významným argumentem pro jejich rozhodnutí byla také možnost provozovat agregát s různými druhy paliv. Díky tomu je možné vytvořit energeticky bezpečný ostrov v rozsahu jedné budovy nebo areálu. Vše v souladu se současným trendem, který podporuje decentralizované napájení jako cestu k větší energetické bezpečnosti státu a jeho obyvatel. Další předností je jeho použití jako alternativního zdroje v regionech s nestabilními zdroji elektrické energie.

Základní funkcí uvedeného zdroje nadále zůstává zabezpečení elektrické energie při výpadku sítě. Kromě toho je možné agregát použít pro paralelní výrobu elektrické energie (špičkování) při náhlém zvýšení spotřeby a jako pohonnou jednotku pro kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla v generátorech BOOMEL® DUAL. To by ale při spalování motorové nafty bylo neekonomické. Použitím směsného paliva se provozní náklady na jednu vyrobenou kilowatthodinu sníží. Dalšího snížení se dosáhne náhradou motorové nafty levnějším biopalivem.

[Tiskové materiály Phoenix-Zeppelin.]