časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

<strong>Zkušenosti zákazníků s aplikací rozváděčů Mi</strong>

|

Elektro 3/2000

Ing. Jan Bidrman,
Elektrotechnický závod Hensel, k. s.

Zkušenosti zákazníků s aplikací rozváděčů Mi

Obr. 1.

Stavebnicový systém plastových zapouzdřených rozváděčů nn typu Mi je výsledkem vývoje, nepřetržitých inovací a mnohaletých zkušeností elektrotechnické firmy Gustav Hensel GmbH & Co KG. Tato firma s více než osmašedesátiletou tradicí sídlí v Lennestadtu, SRN. Pro lepší zabezpečení dodávek výrobků této firmy na český a slovenský trh byla v roce 1992 založena její dceřiná společnost s názvem Elektrotechnický závod Hensel, komanditní společnost, se sídlem v Roudnici nad Labem. Tato společnost doplnila původní stavebnici energetického systému Mi o rozsáhlý typizační program typově zkoušených zapouzdřených rozvodnic v krytí IP65/IP54 a začala i s výrobou zakázkových rozváděčů podle požadavků zákazníků.

Díky vysokému stupni krytí nacházejí rozváděče Mi stále častěji uplatnění v náročných podmínkách – v prostředí s výskytem vlhkosti, vody, prachu, korozní agresivity a v prostředí, kde je vyžadována odolnost vůči kyselinám, louhům, benzinu a minerálním olejům. Tepelná odolnost polykarbonátu, který je použit k výrobě rozváděčů, sahá od –40 °C do +90 °C a podle protokolu vystaveného Technickým ústavem požární ochrany je zařazen do stupně hořlavosti C1 – těžce hořlavý. V nejnáročnějších prostředích s velkými teplotními změnami se může objevit problém s kondenzací vody uvnitř zapouzdřeného rozváděče. Pro eliminaci tohoto jevu mohou být rozváděče osazeny větracími přírubami (krytí IP23), větracími vývodkami (krytí IP44), popř. je možné rozváděče temperovat pomocí topných tělísek s termostatem nebo zabezpečit větrání rozváděče ventilátorem. Použijí-li se při výrobě rozváděče vestavné ucpávkové vývodky typu ASt či AKS, lze tyto rozváděče instalovat též do prostředí s vysokým výskytem prachů (třídírny uhlí, truhlárny, pily). Dále je lze bez obav použít do větraných prostorů v podzemí bez nebezpečí výbuchu. Právě pro širokou možnost použití jsou rozváděče Mi u zákazníků velmi oblíbené. Jako příklad realizace větších zakázek rozváděčů Mi z poslední doby můžeme uvést dodávky do těchto firem: Panasonic Plzeň-Borská pole, HELLA – Autotechnic Mohelnice, AERO Vodochody, Depo pražského metra, Výstaviště Praha-Strahov, Výstaviště Litoměřice, ŠKODA Plzeň a. s., KOVOHUTĚ Rokycany, ČKD TATRA Zličín, Sokolovská uhelná, Mostecká uhelná, Elektrárny ČEZ – Komořany, Tisová, Opatovice.

Obr. 2.

Lze směle říci, že se k německé preciznosti a know-how přidala šikovnost českých konstruktérů a dělníků, která umí nabídnutý stavebnicový systém Mi dokonale využít. Výsledkem jsou dokonalé rozváděče se špičkovými parametry a kvalitou, kterou žádá náročný trh, s cenou přijatelnou pro českého zákazníka. Kvalita je podpořena i právě získaným certifikátem systému řízení jakosti podle ČSN EN ISO 9001.

Plastové rozváděče Mi, které tvoří program pro silový rozvod a řadu typově zkoušených rozvodnic, mohou elektrotechnické firmy a podnikové elektroúdržby nakupovat v renomovaných velkoobchodech s elektroinstalačním materiálem nebo přímo v Elektrotechnickém závodě v Roudnici nad Labem. Zakázkové (kusové) rozváděče do 1 000 A vyrobí roudnický závod po dodání projektové dokumentace v termínu podle potřeb zákazníka. Ke zlepšení kontaktu a zkrácení vzdálenosti mezi zákazníky a firmou slouží síť regionálních obchodně-technických zástupců Elektrotechnického závodu Hensel, komanditní společnost, kteří poradí a pomohou s výběrem vhodného typu rozváděče pro konkrétní určení a pomohou zpracovat cenovou nabídku. Všude tam, kde již by-ly stavebnicové rozváděče Mi nainstalovány, je možné se setkat s příznivou reakcí zákazníků.