časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zkušenosti a novinky v diagnostice a komunikaci jističů řady NZM firmy MOELLER

|

číslo 11/2005

Zkušenosti a novinky v diagnostice a komunikaci jističů řady NZM firmy MOELLER

Ing. Karel Kašpárek, Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Na začátku letošního roku jsme naše čtenáře podrobně seznámili s možnostmi použití jističů k diagnostikování jištěných obvodů a s novými možnostmi informování o dějích, které tyto jističe sledují.

Krátké připomenutí

Možnost diagnostikovat vybrané události na jištěné zátěži, kterou může být i rozvod elektrické energie s mnoha vývody k pracovnímu stroji ve výrobním závodu, je podmíněna schopností jističů NZM sledovat a zaznamenávat vybrané údaje nebo události. Jističe jsou vybaveny moderní elektronikou a příslušenstvím. Dále jsou k dispozici vyspělé programové nástroje, které odborné obsluze pomáhají co možná nejpřesněji stanovit příčiny vzniklých problémů a následně vybrat opatření vedoucí k jejich odstranění.

Obr. 1.

Obr. 1. Češtinou je vybavena i demonstrační verze programu NZM-XPC-SOFT

Možnosti diagnostiky

Většina zákazníků používajících v rozváděčích jističe nové řady NZM diagnostiku nevyužila. Avšak přestože si to někteří neuvědomují, jsou jejich obvody chráněny jističi, které při problémech s přetížením, nechtěným vypínáním apod. mohou přispět k určení a odstranění příčin, které k problémům vedly. Napomáhá k tomu paměť uvnitř jističe uchovávající výrazné změny a příčiny vypnutí jističe, podle kterých lze zjistit, např. na kterém vodiči se objevila závada a proč jistič vypnul. Taktéž jsou zde uchovány veškeré změny nastavení parametrů jističe, které mohou vést např. ke zničení připojeného spotřebiče.

Zkušenosti z praxe

Problémy, které se obvykle objevují, lze charakterizovat asi jako „vypnutí jističe bez zjevné příčiny„. S tímto označením se lze nejčastěji setkat při hodnocení vypnutí jističe z pohledu dozorující obsluhy v rozvodně. Jistič, který byl trvale zapnut a jistil blíže nespecifikovaný rozvod, vypnul, aniž by na straně odběru došlo k závažné změně, např. vlivem instalace dalšího spotřebiče apod. Možnost změny soudobosti spotřeby je obvykle možné po analýze vyloučit. V takovýchto případech je nutné diagnostikovat jistič a na základě údajů o jeho fungování získaných z jističe stanovit důvody vypnutí. Naši pracovníci měli již v několika konkrétních případech možnost z výsledků provedené diagnostiky zjistit příčiny vypínání jističe a navrhnout konkrétní opatření zabraňující dalšímu nechtěnému vypínání.

Obr. 2.

Obr. 2. Velikost protékajícího proudu jističem lze sledovat na připojeném počítači

Příklad první: Jistič občas z neznámých důvodů vypíná. Po jeho diagnostikování bylo zjištěno občasné (po krátkou dobu) zvýšení spotřeby (nepředvídaný souběh spotřebičů) v jedné fázi, které ale během sledování nevedlo k vypnutí jističe. Ve výjimečných případech však právě toto mohlo být příčinou nepředvídaného vypnutí.

Příklad druhý: Když začala být využívána klimatizace, docházelo k náhodným nepředvídaným souběhům zátěží, které vedly k přetěžování jističe, a pokud přetížení trvalo déle, jistič i vypínal. Příčiny a návrh opatření byly stanoveny na základě výsledků provedené diagnostiky jističe.

Obr. 3.

Obr. 3. Snímek obrazovky znázorňující záznam vypnutí jističe proudovou špičkou

Z uvedených případů je patrné, že s využitím diagnostiky lze snadno a rychle určit příčiny vypínání jističů a poté navrhnout opatření vedoucí k omezení nechtěného vypínání a tím ušetřit finanční prostředky i čas odborného personálu.

Aktuální novinky

Nová verze softwarového nástroje pro diagnostiku jističů s názvem NZM-XPC-SOFT přinese několik novinek. Nová verze bude plně lokalizována do češtiny (obr. 1). Dále bude možné diagnostikovat např. s využitím přenosného PC po neomezeně dlouhou dobu a tak mít k dispozici údaje za delší časový úsek. Zjištěné údaje mohou výrazně urychlit určení problému. Bude např. možné uchovávat a zobrazovat průběhy proudů na monitoru počítače po celou dobu jeho připojení k jističi. S dalšími novinkami budou čtenáři seznámeni po oficiálním představení nové verze softwaru NZM-XPC-SOFT.

Závěrečné shrnutí

V článku byly popsány konkrétní zkušenosti a případy, ve kterých diagnostika jističů nové řady NZM pomohla k určení a odstranění problémů s nechtěným vypínáním jističů.