časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Životní jubileum Ing. Zdeňka Trinkewitze

|

číslo 5/2004

osobní zprávy

Životní jubileum Ing. Zdeňka Trinkewitze

Významné životní jubileum – 70 let – oslaví 27. května t. r. dlouholetý člen redakční rady našeho časopisu Ing. Zdeněk Trinkewitz.

Svou profesní kariéru započal roku 1949 jako učeň elektromechaniky v ČKD Praha. Po roční praxi byl závodem vyslán ke studiu na Vyšší průmyslové škole elektrotechnické v Praze. Maturoval zde s vyznamenáním před padesáti lety. Následovalo studium na Elektrotechnické fakultě ČVUT, obor teorie a stavba elektrických strojů. Studium zakončil s červeným diplomem. Již v posledním roce vysokoškolského studia působil jako volontér ve zkušebně elektrických strojů v ČKD Praha. Bylo proto samozřejmé, že do zkušebny roku 1960 nastoupil jako inženýr.

Obr. 1

Po dalších deset let zde působil v pozici zkušebního technika. Zasloužilým oceněním jeho teoretických znalostí i získaných praktických zkušeností bylo v roce 1970 jubilantovo jmenování vedoucím zkušeben a oborových útvarů řízení jakosti v ČKD Elektrotechnika. V letech 1980 až 1990 působil v závodě jako vedoucí odboru rozvoje technologie.

V uvedených funkcích řídil oživování dodávek investic závodu ve většině zemí střední a východní Evropy, v Pákistánu a Alžíru. Z titulu své funkce řídil i technologický a investiční rozvoj závodu, včetně dodávek technologií z Rakouska, Spolkové republiky Německo a USA.

Navzdory enormnímu profesnímu vytížení našel čas i pro svůj další odborný růst. Jeho zdárně se rozvíjející vědecká aspirantura byla přerušena společenskými změnami, ke kterým u nás roku 1989 došlo. V nových podmínkách byl Ing. Trinkewitz povolán k výkonu nových, avšak z jeho předcházející činnosti logicky vyplývajících funkcí.

V roce 1990 se stal ředitelem závodu ČKD Elektrotechnika. Hned v následujícím roce ale přešel do ČKD PRAHA HOLDING, a. s., jako technický ředitel a později i člen představenstva. Současně byl členem představenstev a předseda dozorčích rad v mnoha akciových společnostech holdingu ČKD. Post předsedy představenstva zastával i ve společnosti pro projektování, financování a výstavbu nekonvenčních železnic, akciové společnosti VRAMZ. Byl rovněž předsedou dozorčí rady Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Po privatizaci ČKD Praha z něj odešel a po určitou dobu pracoval jako disponent České spořitelny, a. s., na úseku rizikových úvěrů. Odtud přešel do ČEZ, a. s., kde v letech 1995 až 1997 zastával funkci vrchního auditora a posléze vedoucího oddělení kapitálových účastí ČEZ, a. s. V daném období byl i předsedou představenstva ENERGOTRADE, a. s.

V závěru své profesní kariéry se stal jednatelem společnosti LOMY MOŘINA, s. r. o. Tuto funkci vykonával až do roku 2003, kdy odešel do důchodu.

V průběhu své dlouhé odborné činnosti řešil množství výzkumných úkolů i náročných úkolů z elektrotechnické praxe. Dosažené výsledky publikoval v interních výzkumných zprávách i odborném tisku. Je autorem mnoha vynálezů a zlepšovacích návrhů, které našly uplatnění v podmínkách závodu.

Své dlouholeté zkušenosti a teoretické znalosti z oblasti zkušebnictví elektrických strojů uložil v monografii Průmyslové zkoušky velkých elektrických strojů (SNTL, 1981). Zpracováním významné kapitoly o elektrických strojích přispěl i do Příručky silnoproudé elektrotechniky (SNTL, 1984, 1986). Obě díla byla oceněna cenou Českého literárního fondu.

Charakteristickým rysem osobnosti Ing. Zdeňka Trinkewitze je kromě odborné erudice vysoká úroveň všeobecné vzdělanosti, jazykové schopnosti, manuální zručnost a neutuchající životní elán. Živě se zajímá o filozofii i národohospodářské otázky a kvalifikovaně se k nim s razancí sobě vlastní vyjadřuje na stránkách denního i odborného tisku.

Jménem kolektivu redakce, redakční rady i jménem svým přeji jubilantovi pevné zdraví, spokojenost a pohodu v osobním životě a hodně odvahy do „boje„ za lepší svět.

Josef Heřman