časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zemřel Václav Macháček

Ing. Václav Schamberger, ČENES Praha |

Václav MacháčekDne 19. září 2020 zemřel Václav Macháček, známý odborník v elektroenergetice. Narodil se 25. července 1939 v Praze. Jako zaměstnanec Středočeské energetické společnosti (STE) Praha (dnes ČEZ, a. s.) působil od roku 1957 až do ukončení své aktivní činnosti v roce 2005. Zde se postupně vypracoval z pozice elektromontéra, přes revizního technika elektrických zařízení, až na vedoucího pracovníka útvarů se zaměřením na technickou kontrolu, řízení kvality a normalizaci.

Dále působil v České energetické společnosti (ČENES) Praha jako člen představenstva. Zde se zejména podílel na tvorbě norem ČSN, ČSN EN a PNE (Podnikových norem energetiky), věnoval se též poradenské a přednáškové činnosti na seminářích z oblasti legislativních předpisů a technických norem dotýkajících se požadavků elektroenergetiky. Je autorem řady odborných publikací zaměřených na problematiku venkovních a kabelových vedení, distribučních rozvodů, na problematiku elektrických přípojek a připojování odběrných elektrických zařízení, včetně příruček pro zkoušky elektrotechniků pracujících na elektrických zařízeních nad 1 000 V.

Odborné časopisy ELEKTRO a Elektroinstalatér pravidelně zveřejňovaly jeho odborné články.

Jako člen technicko-normalizační komise TNK 22 pro elektrotechnické předpisy a komise TNK 97 se věnoval zejména problematice technických norem z oblasti elektrotechniky a elektroenergetiky.

Jeho publikační aktivita se odrážela nejen v množství publikovaných prací, ale rovněž v členství v redakčních radách odborných časopisů.

Pan Václav Macháček byl Čestným členem ČENES, za zásluhy o rozvoj české energetiky mu Český svaz zaměstnavatelů v energetice (ČSZE) udělil Medaili prof. Vladimíra Lista, za zásluhy o českou normalizaci byl Úřadem pro technickou normalizaci metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) oceněn Čestným uznáním.

Jako uznávaný odborník bude elektroenergetice chybět.

Čest jeho památce

Ing. Václav Schamberger, ČENES Praha