časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zemřel inženýr Oldřich Hora, CSc

|

číslo 10/2003

Osobní zprávy

Zemřel inženýr Oldřich Hora, CSc

Po krátké těžké nemoci zemřel 28. srpna t. r. dlouholetý ředitel bývalého Výzkumného ústavu silnoproudé elektrotechniky (VÚSE) v Praze 9 – Běchovicích Ing. Oldřich Hora, CSc.

Obr. 1.

Jeho mládí je spojeno s Plzní. Narodil se 1. ledna 1930 v Přešticích u Plzně a po absolvování Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze nastoupil jako mladý inženýr do plzeňské Škodovky. Záhy ho však zlákala vědecká dráha – v roce 1958 byl přijat jako vědecký aspirant do tehdejšího Státního výzkumného ústavu silnoproudé elektrotechniky v Běchovicích. Ve své průkopnické výzkumné práci se věnoval moderním statickým budicím systémům synchronních generátorů a v ústavu vedl výzkumnou skupinu zabývající se regulací elektrických strojů.

V letech 1968 až 1970 působil jako expert UNESCO na univerzitě M. A. College of Technology v Bhópálu. Po návratu byl jmenován ředitelem VÚSE a tuto funkci zastával až do roku 1988. V letech 1989 až 1990 byl poradcem ministra strojírenství a elektrotechniky ČSFR. Po mnoho let rovněž vykonával funkci předsedy redakční rady vědeckotechnického časopisu Elektrotechnický obzor. Více než deset let byl předsedou československé sekce Technického výboru mezinárodní organizace INTERELEKTRO.

Jako ředitel ústavu VÚSE se významně zasloužil o jeho rozvoj. Velké úsilí věnoval rekonstrukci a modernizaci unikátní zkušebny – zkratovny. V souladu s moderními trendy se v tomto ústavu úspěšně rozvíjelo i využití výpočetní techniky. Byl si vědom důležitosti realizace výsledků výzkumu v průmyslové praxi a trvale věnoval pozornost rozvoji realizační základny ústavu, což vyvrcholilo vybudováním detašovaného realizačního pracoviště v Českých Budějovicích.

Výsledky vlastní výzkumně-vývojové práce publikoval v našich i zahraničních odborných periodikách a na vědeckých konferencích. Byl vedoucím kolektivu autorů knihy Regulace elektrických strojů (SNTL, 1976) a spoluautorem knihy Regulační a budicí systémy synchronních strojů (SNTL, 1985).

Výrazným povahovým rysem Ing. Oldřicha Hory bylo zaujetí pro výzkumnou a vědeckou práci a náročnost k sobě i podřízeným v práci manažera.

Čest jeho památce!

Ing. Josef Heřman, CSc