časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zemřel Ing. Vladimír Hrbek, CSc.

|

28. září 2008 zemřel ve věku devadesáti let Ing. Vladimír Hrbek, CSc., celoživotní člen a vedoucí pracovník Československé vědeckotechnické společnosti, bývalý dlouholetý předseda Českého ústředního výboru elektrotechnické společnosti. Mimo jiné působil svého času celých dvanáct let také jako ředitel závodu ČKD Praha.
 
Dne 21. 2. 2008 ho valná hromada zvolila čestným členem České matice technické (zasedání se Vl. Hrbek již pro nemoc neúčastnil).
 
Ing. Vl. Hrbek byl aktivní také v redakční radě časopisu „Elektrotechnický obzor“ a v ediční komisi pro elektrotechnickou literaturu SNTL (Státní nakladatelství technické literatury). Byl též řadu let členem čs. národního komitétu CIGRÉ (světová organizace silnoproudé elektrotechniky).
 
Vladimír Hrbek, původem z Malína u Kutné Hory (nar. 8. 5. 1918), absolvoval reálku v Kutné Hoře a byl přijat na Strojní a elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze. Po uzavření vysokých škol (1939) byl volontérem a pak úředníkem Východočeské energetiky v Kolíně. Po válce ukončil již v roce 1946 a s vyznamenáním studium na ČVUT a nastoupil do závodu ČKD Elektrotechnika (Kolbenka) v Praze. Zde pak působil 25 let.
 
Začal ve velké zkušebně, která byla skvělou školou elektrotechnických talentů, a pokračoval jako přednosta zkušebny transformátorů a později oborový inženýr transformátorů, dále hlavní konstruktér závodu, hlavní inženýr Dodavatelského závodu ČKD, technický ředitel koncernu ČKD Praha a nakonec jako ředitel závodu ČKD Elektrotechnika. V roce 1980, při vzniku Ministerstva elektrotechnického průmyslu ČR, se stal poradcem ministra pro silnoproudou elektrotechniku, kde setrval až do svého odchodu do důchodu (1988).
 
Ing. Vl. Hrbek publikoval více než 200 odborných článků a referátů. Svou odbornost významně spojil i s politickou angažovaností a byl spolu s Ing. M. Frkem, CSc., tvůrcem díla „30 (pak 35 a 40) let čs. elektrotechnického a elektronického průmyslu“, vyznamenaného tvůrčí prémií Českého literárního fondu. Dalším významným dílem byla kniha „Problémy výkonových elektronických systémů“ (1980), odměněná Cenou České matice technické. Kromě toho spolupracoval na třinácti dalších knihách.
 
prof. Ing. Milan Kubát, DrSc.,
a redakce Elektro